Ny Teknik avslöjar: Då kan du surfa med 5g hos din operatör

2016-03-18 10:13  
Ericsson hårdsatsar på 5g, här i sin monter under årets Mobile World Congress. Foto: Corbis

För första gången avslöjar Telia, Telenor och Tele2 sina planer för riktig 5g-premiär i Sverige.

Många av världens största mobiloperatörer tävlar om att bli först med 5g. Verizon i USA lovar ”någon typ av” av kommersiell 5g-utrullning redan nästa år.

En sydkoreansk operatör ska visa upp ett 5g-nät till vinter-OS 2018, och japanska NTT Docomo planerar att ha ett 5g-nät klart till sommar-OS 2020.

Men vad säger de svenska mobiloperatörerna? Inte så mycket, förrän nu.

I slutet av januari berättade Telia att man tillsammans med Ericsson satsar på att bli först i Europa med 5g-tjänster 2018. De testerna ska ske i Stockholm och Talinn i Estland. Men det ses mer som ett pilotprojekt.

– Sedan räknar vi med en kommersiell lansering 2020 i Sverige, med början i storstäderna, säger Telia Soneras Björn Berg, till Ny Teknik.

Han gissar att 5g på landsbygden dröjer till runt 2025, men säger också att det kan gå snabbare.

För första gången ger även Telenor besked om sin 5g-start.

– Vi räknar med kommersiell start i slutet 2020 eller under 2021. Några planer för den fortsatta utbyggnaden av 5g kan vi inte ge ännu, eftersom standarden inte är klar, säger Patrik Nilsson, nätexpert på Telenor.

Läs mer:

Läs mer: Telia vill bli först med 5g

Björn Lindberg, ansvarig för mobilutbyggnaden på Tele2, ger Ny Teknik följande svar:

– Vi tror på en kommersiell lansering 2021, när 5g-terminalerna är klara. Ännu finns ingen specifikation för 5g, betonar han.

Operatören Tre vill inte alls uttala sig om sina 5g-planer.

– Eftersom det inte finns en 5g-standard ännu, tänker inte vi kommunicera specifika datum för kommersiell lansering, säger Kamran Alemdar, informationsansvarig på Tre Sverige.

Tidigare har Maria Jonsson, nätchef hos mobiloperatören Tre, sagt till Ny Teknik att ”5g-planerna inte är speciellt konkreta ännu. Standarden finns ju inte. Men vi är en lättrörlig operatör, så 2020, när standarden ska vara klar, är det möjligt att börja rulla ut 5g”.

Men att ”det är möjligt” är förstås inte detsamma som ett beslut om kommersiell lansering av 5g.

Läs mer:

Läs mer: Lösningen som gör 5g effektivare

    

    

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt