Ny svensk filmtjänst lanseras

2012-09-18 15:28  

I slutet av september lanseras den nya svenska filmtjänsten Filmnet av TV4-gruppen, C More och Bonnier. Tjänsten är en i raden av nya spelare på den svenska marknaden.

Filmnet kommer att ha ett svenskt och internationellt utbud av filmer och tv-serier. Användarna betalar ett fast pris på 129 kronor i månaden och når innehållet via bredband, inledningsvis bara från dator men framöver även på pekdatorer och mobiler.

Modellen är densamma som hos amerikanska Netflix som är på väg till Sverige. Netflix har sin bakgrund i hyr-dvd men nu erbjuder nu både film och tv-serier via bredband.

På väg till Sverige är också tv-bolaget HBO med sitt utbud av välkända tv-serier. HBO ska också bli tillgängligt till fast månadspris, via en särskild app i pekdatorer, mobiler, datorer, spelkonsoler och uppkopplade tv-apparater.

Men Filmnet konkurrerar även med en rad befintliga svenska hyrvideotjänster via bredband – Voddler, Film2home, SF Anytime och Headweb. Dessutom erbjuder flera tv-operatörer som Telia, Canal Digital och Comhem hyrvideo via bredband.

Inom hyrvideo finns också flera internationella aktörer i Sverige. Via Apples Itunes Store kan man hyra film och tv-serier, och Amazon har både Amazon Instant Video och den svenska tjänsten Lovefilm.se.

Ytterligare en svensk tjänst är dessutom på väg att lanseras – Magine.com som ska erbjuda innehåll från en rad tv-kanaler via internet, både livesändningar och inspelade program. Bakom Magine ligger Erik Wikström, medgrundare till Icon Medialab, Håkan Tranvik och Michael Werner, medgrundare till tv-företaget Boxer, samt Mattias Hjelmstedt, tidigare på filmtjänsten Voddler.

En amerikansk tjänst som också skulle kunna dyka upp är Hulu+ som ägs av ett antal amerikanska tv-bolag och började med tv-serier men nu liksom Netflix erbjuder både tv-serier och film via bredband till fast månadspris i datorer, pekdatorer, mobiler och boxar.

Mats Lewan

News Pilot

Mer om: TV Filmnet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt