Ny standard för mobil signatur

2000-05-24 13:00  
Ett 25-tal ledande IT-företag bildar ett konsortium - Mobile Electronic Signature Consortium (MESC) - för att skapa en gemensam standard för signatur från mobiltelefoner.

Den digitala signaturen ska gå att använda från en vanlig mobiltelefon med SMS-funktion. Det tyska e-businessföretaget Brokat har utvecklat signaturen. Den är personlig, och läggs in på telefonens SIM-kort.

- Sin personliga signatur kan man till exempel få av sin telefonoperatör eller telefontillverkaren, det beror lite på vilken affärsmodell konsortiet väljer, säger Stefan Dahlgren, Brokats Nordenchef.

Brokat tror i första hand på banktransaktioner, som marknaden för den nya signeringsstandarden. På sikt tror man signering från mobiltelefon också kommer användas vid kortbetalningar.

Signaturen kodas med så kallad RSA-teknik med 128-bitars-kryptering. Den nya signaturen ska vara så säker att den, förutom betalningar, även kan användas för att signera dokument. Brokat hävdar att det i framtiden också ska gå att signera kontrakt och affärsöverenskommelser med den digitala signaturen.

Konsortiets medlemmar vill med sin gemensamma standard undvika en massa lokala lösningar. Målet är att göra det så enkelt som möjligt för konsumenterna, och underlätta utvecklingen av e-handeln.

Bland konsortiets medlemmar finns Mannesmann, Siemens, Mobilfunk, Sonera SmartTrust och Hewlett-Packard. En stor japansk bank, Tokyo Mitsubishi, kommer snart att låta sina kunder göra transaktioner med den digitala signaturen.

Pierre Kjellin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt