Ny "Snowden" gäckar USA

2014-08-07 11:41  

Efter Snowden fruktar nu den amerikanska regeringen att en ny mullvad inom landets underrättelsetjänster läcker information om dess övervakning. 

Under sommaren har ny topphemlig och känslig underrättelseinformation om den amerikanska massövervakningen publicerats av den amerikanska tidningen The Intercept  och av det tyska magasinet Der Spiegel.

The Intercept leds av bland andra journalisten Glenn Greenwald, som skrivit många artiklar och avslöjade innehållet i den stora samling dokument som den förre underrättelseagenten Edward Snowden läckte från den amerikanske signalspaningsmyndigheten NSA.

Men denna gång har dessa medier inte - såsom tidigare – uppgett att de läckta dokumenten har någon koppling till Snowden.

De senaste veckorna har det därför intensiva rykten om att en andra mullvad kan finnas någonstans inom den amerikanska underrättelsesfären surrat.

Den brittiska tidningen The Telegraph rapporterar att den amerikanska regeringen nu fruktar en ny läcka och att amerikanska statstjänstemän för nyhetstjänsten CNN bekräftat existensen av en andra mullvad på hög nivå.

The Intercept avslöjade i somras att dokument från USAs kontraterrorismcenter, National Counterterrorism Center, visar att 280 000 av 680 000 personer i världen som av USA registrerats som misstänkta för inblandning i terrordåd, inte har någon klar koppling till terrorism eller terroristgrupper såsom al-Qaida.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt