Ny signal synkar radioklockor

2013-03-11 15:29  

Amerikanska radioklockor ska uppdateras till rätt tid med en ny radiosignal.

Radioklockor, i dagligt tal ofta kallade atomklockor, får sin uppdateringssignal via en lågfrekvent AM-signal som sänds från amerikanska standardiseringsinstitutet Nist i Fort Collins i Colorado.

Men det händer ofta att klockorna har svårt att uppfatta signalen beroende på var klockan befinner sig vid tillfället, liksom störningar från andra radiosignaler.

Nist har därför testat och ska nu börja använda en fasmodulerad signal. Genom fasmoduleringen får radiomottagaren i klockan "en andra chans" att ta emot informationen.

Särskilda kretsar som kan utnyttja den nya fasmoduleringstekniken ska börja säljas under 2013, uppger Nist. Förhoppningen är att radioklockstekniken ska komma till användning inte bara i traditionella klockor och armbandsur, utan även i apparater som kylskåp, mikrovågsugnar, timer etc.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt