Ny rysk radar i Kaliningrad

2011-05-16 13:53  

Ryssland bygger en ny kraftig radar i sin västligaste utpost, Kaliningrad i sydöstra Östersjön.

Enligt general Oleg Ostapenko kan radarn börja testas i slutet av året. Den blir en av fyra nya anläggningar av typen Voronezh som ska täcka bortfallet av äldre radarstationer som tidigare låg inom sovjetkontrollerat område.

Radarbevakning mot väst som Ryssland inte längre har tillgång till fanns i Skrunda, Lettland, och i Mukachevo och Sevastopol i Ukraina.

Två Voronezhanläggningar är redan klara för test och kan snart tas i operativ tjänst. De finns i S. Peterburg och Krasnodar i södra Ryssland. Ytterligare en anläggning ska tas i drift i Irkutsk i Sibirien, rapporterar nyhetstjänsten Ria Novosti.

Radarstationerna ingår i ett nät som tidigt ska varna för anfall mot Ryssland. De får en räckvidd på 4000 km, vilket är lika långt som tidigare generationer av radaranläggningar, men de nya ska vara betydligt energisnålare.

Håkan Abrahamson

Mer om: Kaliningrad Radar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt