Ny programvara lurar FRA-radarn

2008-08-26 09:03  
Fradar håller koll på ditt trafikmönster - om du håller dig inom Sveriges gränser och är säker eller om du passerar utländska servrar och routrar och riskerar att bli avlyssnad.

Är du rädd för att bli avlyssnad av signalspanarna på FRA? Då kan du ladda ned programmet Fradar som håller koll på om din internetanslutning håller sig utom räckhåll för FRA-spanarna.

Det är internetföretaget Bahnhof som i dag lanserar Fradar, ett tilläggsprogram till webbläsaren Mozilla Firefox.

Fradar är inget verktyg som skyddar informationen. Fradar analyserar bara trafikmönstret och rapporterar om huruvida anslutningen är nationell hela vägen – och därmed säker – eller om den passerar utländska servrar och routrar och därmed är avlyssningsbar och osäker.

- Vi vill visa på två saker. Dels att fler än hälften av alla uppslagningar går via servrar som skulle göra det lagligt för Försvarets Radioanstalt FRA att samla in information om dem, dels att det är svårt att förutsäga trafikmönstren, säger Bahnhofs vd Jon Karlung i ett pressmeddelande på tisdagen.

För Bahnhof självt är Fradar ett verktyg för affärsstrategi.

- Genom att känna till hur mycket av våra mejl och våra surfvanor som kan kartläggas och avlyssnas av staten kan vi anpassa oss efter det.

- Det enda verksamma sättet att undvika avlyssning är därför att flytta trafikväxlingen utomlands, något som Bahnhof successivt kommer att göra under 2008 och 2009, säger Jon Karlung.

Fradar är gjord som öppen källkod och får användas fritt av både privatpersoner och andra internetoperatörer. Än så länge finns Fradar bara som plug-in för webbläsaren Firefox.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt