Ny nämnd styr FRA-avlyssning

2008-11-25 23:00  

Efter nyår kan FRAs signaloperatörer inte längre spana fritt i etern. I stället måste man söka tillstånd hos en ny nämnd. Chefsrådmannen Runar Viksten fick en månad på sig att bygga upp signalspaningsnämnden.

Runar Viksten är domare vid Stockholms tingsrätt och en av de mest erfarna när det gäller att hantera hemliga säkerhetsärenden i Sverige.

Nu ska han bygga upp den nya nämnden som ska ge FRA tillstånd att signalspana efter nyår.

Den ska bara finnas i nio månader. Då upphör den utskällda FRA-lagen att gälla.

Den 1 oktober 2009 väntas en ny lag med de 15 förbättringsförslag som allianspartierna enades om i höstas. Då ersätts nämnden med en domstol.

Runar Viksten fick uppdraget att bilda nämnden av försvarsminister Sten Tolgfors den 13 november. Han ska vara klar redan den 15 december och nämnden ska börja jobba vid årsskiftet.

* Vilka ska sitta i nämnden?

- Två domare, en ordförande och vice ordförande, och en kanslichef. Därutöver får riksdagspartierna nominera fem ledamöter.

* Vad ska den lämna tillstånd för?

- Den ska lämna tillstånd för inriktning av signalspaningsuppdrag med stöd av lagen om försvarsunderrättelseverksamhet.

* Vilka behöver tillstånd?

- Alla myndigheter utom regeringen, till exempel Försvarsmakten och Säpo. Men regeringen måste ändå "samråda" med nämnden när man beställer signalspaning av FRA.

* Hur stor del av FRAs signalspaning är beställd av andra myndigheter än regeringen?

- Det är nog en avsevärd del.

* Gäller avlyssningsbesluten bara kommunikation i etern?

- Ja. Lagen är teknikneutral, men i praktiken blir det så, eftersom operatörerna inte ska lämna över trådbunden trafik till FRA förrän den 1 oktober nästa år.

* Kommer nämnden att ha jour 24 timmar om dygnet?

- Den ska ha mycket hög tillgänglighet.

Mer om: Avlyssning FRA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt