Ny mobil säkerhetstjänst för fjällen

2017-01-13 16:11  
Säkrare fjällturer bland annat på Kebnekaise (bilden) är målsättningen med Fjällsäkerhetsrådets nya digitala tjänst. Foto: Alamy

En ny digital tjänst för fjällsäkerhet i mobilen är här.

Fjällsäkerhetsrådet kommer nu efter årsskiftet att erbjuda en fjällkarta med kompass i mobilen, som pekar ut rutter och även meddelar anhöriga när man beräknar vara tillbaka, rapporterar P4 Västernorrland.

I ett färdmeddelande skriver man helt enkelt och berättar om ens planer, i vilket område man tänker vistas i samt när man beräknar att vara på plats. Om allt gått bra kvitteras meddelandet – i annat fall larmas polis eller fjällräddning.

– Kommer en person inte tillbaka på utsatt tid kan polisen regionledningscentral få tillgång till färdmeddelandet. Då går det att se var någonstans den nödställde befinner sig, säger Fjällsäkerhetsrådets samordnare Per-Olov Wikberg till radion.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt