Ny missil får vänta på nya korvetterna

1999-09-01 09:54  
FMV får beställa ytterligare två korvetter av typ Visby från Celsiusföretagen Kockums och Karlskronavarvet. Med regeringsbeslutet i förra veckan kommer svenska marinen nu att få sammanlagt sex stridsfartyg med toppmodern smygteknik.
 
Däremot dröjer beslutet om att beväpna korvetterna med det nya flexibla kastvapnet Alecto som ska bli smygfartygens mångsidigaste försvarsvapen. På grund av nedskärningarna inom försvaret har förhandlingarna dragit ut på tiden och ett beslut väntas först framåt årsskiftet.
 
Alecto är den senaste varianten av Saab Dynamics kastvapen, ASW-600, med sex eldrör. Detta utvecklades ursprungligen ur antitorpedvapnet Elma. Vapnet finns också i en version, ASW-601 för militär träning med billigare materiel och ammunition. Sammanlagt har Dynamics levererat mer än 40 stycken ASW-600 system till olika robotfartyg och minsvepare.
 
För att passa de dolda vapenrummen i korvetten Visby har Saab Dynamics fått anpassa ASW-600 ytterligare. De måste passa de elevationsvinklar som dessa väl maskerade utrymmen tillåter. Alecto förses också med mer avancerade sensorer. Detta för att ge korvetterna ett ännu mångsidigare och effektivare skydd både mot ubåtar, torpeder och olika missiler.

Sven-Olof Carlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt