Ny minister, ny synkrotron

2000-04-05 13:00  
FRANKRIKE Forskarna vid den franska synkrotronen i Orsay kan andas ut. De har slagits länge för att deras gamla synkrotron ska ersättas av en ny och modern. Och nu har det största hindret mot att detta ska bli verklighet röjts ur vägen.

Hindret heter Claude Allègre och var fram till regeringsombildningen i förra veckan Frankrikes forskningminister. Allègre är själv en framstående geofysiker, men som minister för utbildning och forskning har han med sitt burdusa sätt gjort sig grundligt impopulär bland de flesta berörda.

Claude Allègre bestämde i höstas att Frankrike inte ska ha någon ny synkrotron, utan ska köpa in sig i en som ska byggas i England. Att både forskarsamhället och flertalet tunga instanser protesterade brydde han sig inte om. Hans efterträdare, Roger-Gérard Schwartzenberg, har däremot sagt att han vill ha en dialog i frågan. Och att han ska lyssna på argumenten.

Miki Agerberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt