Ny lag dubblar priset på inspelbara skivor

2005-01-25 23:00  

De nya upphovsrättslag som regeringen nu presenterar kan ge mycket höga extraavgifter på lagringsmedia. Leverantörerna fruktar att köparna skräms bort av oskäliga påslag och tänker utnyttja möjligheten att kräva jämkning.

Bo Rydin tror inte på dubblade priser.
På skivor och spelare som kan lagra musik, film och annat upphovsrättsskyddat material läggs nu en avgift som kan bli mycket kännbar för branschen och köparna.

Det är den så kallade kassettersättningen i det lagförslag om digital upphovsrätt som regeringen förra veckan lämnade över till lagrådet för granskning.

Ersättningen ska kompensera upphovsmännen för privatkopieringen av musik, film med mera från radio och teve eller lagligt inköpta inspelningar.

Enligt nya lagen blir extraavgiften 0,4 öre per megabyte på sådana cd och dvd som kan spelas över flera gånger. Samma taxa gäller för mp3- och dvd-spelare. För skivor som är inspelbara en gång blir priset 0,25 öre per megabyte.

Det betyder att en dvd-r med 4,7 gigabyte lagringsutrymme, som i dag betingar 10-11 kronor i handeln, kan komma att kosta dubbelt så mycket.

- Det är uppenbart att det inte går att ta ut sådana priser, säger Bo Rydin, vd för Inspelningsmediainstitutet, branschorgan för leverantörer av kassetter och datamedia.

- Resultatet blir annars bara att folk börjar privatimportera skivor och spelare, precis som nu sker med alkohol.

I dag har leverantörerna en överenskommelse med Copyswede, som handhar kassettersättningen åt upphovsmännen. Avgiften är där fastställd till 3,25 kronor per skiva. Också det kan bli för högt om skivorna om några år är nere i en femma styck, menar Rydin.

Även för mp3- och dvd-spelare med hårddisk blir kassettersättningen ett problem, anser vd för Sveriges hemelektronikleverantörer Anders Appelqvist.

- Ett påslag på 320 kronor plus moms för en dvd-spelare på 80 gigabyte är för mycket.

- Upphovsmännen borde ta betalt redan när de säljer sin musik och ta vara på den möjlighet som finns att styra användningen med tekniska system för digital rättighetshantering.

Utvägen att begära jämkning av oskäligt höga ersättningar kommer därför att utnyttjas.

Hos upphovsmännens är man beredd på justeringar.

- Det är klart att en dubblering av priset på en dvd är högst tveksamt, medger Joakim Albrektsson på Copyswede.

- Men var vi hamnar vågar jag inte gissa. Det blir en avvägning eftersom även vi förlorar på om marknaden minskar.

Parterna sätter sig i förhandlingar så snart den nya lagen godkänts av riksdagen någon gång under våren. Kommer de inte överens kan det till slut bli domstol som bestämmer ersättningens storlek.

Christer Åkerman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt