Ny handbok hjälper hotade bloggare

2005-10-07 10:32  

Bloggare som vill undvika censur och repressalier från fientliga regimer har nu fått sin egen handbok. I den finns handfasta råd om hur man skapar en egen blogg och vilka tekniska hjälpmedel som finns för den som vill vara anonym. Boken, som kan laddas hem gratis, är utgiven av den internationella organisationen Reportrar utan gränser.

"Handbook for Bloggers and Cyber-Dissidents" är på 87 sidor och kan laddas hem gratis från Reporters Without Borders.


Bloggare är ofta de enda "riktiga" journalisterna i länder där traditionella tidningar censureras och attackeras av repressiva regimer. Det är bloggare som ser till att omvärlden får reda på vad som händer under ytan i länder som Kina, Saudiarabien, Vietnam, Iran och Uzbekistan.

För att hjälpa dessa bloggare att publicera sina rapporter utan att
fientliga myndigheter kommer åt dem har den internationella organisationen Reporters Without Borders, som kämpar för yttrandefrihet, publicerat boken "Handbook for Bloggers and Cyber-Dissidents". Vid sidan av den engelska upplagan finns även versioner på franska, kinesiska, arabiska och farsi.

Den 87-sidiga boken, som kan hämtas gratis från organisationens webbplats, är en utmärkt handbok för alla bloggare, inte bara för dem som riskerar att säkerhetspolisen stövlar in i bostaden.

Ett kapitel berättar om hur man kan blogga anonymt på olika sätt. Alltifrån enkla knep som gör det svårt att identifiera avsändaren till mer komplexa kedjor av åtgärder som gör det nästan omöjligt att hitta den som ligger bakom en blogg.

I kapitlet "Technical Ways to Get Round Censorship" finns tips om hur man kan lura de filter som används av myndigheter för att automatiskt sortera bort information som anses olämplig för landets medborgare.

De mest avancerad tekniska lösningarna för anonymitet är ganska komplicerade och kräver stora kunskaper om datorer och datanät. Men handboken råder ändå alla bloggare att noga tänka igenom vilka straff de riskerar vid eventuell upptäckt. För det finns inga garantier om ett hundraprocentigt skydd mot myndigheter som är beredda att satsa stora resurser för att komma åt en misshaglig bloggare.

Handboken ger också råd om hur man gör sin blogg trovärdig genom att iaktta grundläggande etiska och journalistiska principer. Dessa tips tillsammans med råd om hur bloggen ska byggas upp för att den ska hittas av internets sökmotorer är nyttig läsning för alla bloggare.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt