Ny grupp ska övervaka övervakarna

2013-09-05 13:27  
En särskild grupp i Wikileaks ska fokusera på att övervaka de som säljer övervakningsutrustning för att enligt Julian Assange ”motverka hot mot undersökande journalistik”.

Wikileaks senaste avslöjanden ingår i en plan att övervaka företag som säljer övervakningsteknik. Wikileaks grundare Julian Assange säger att aktiviteten sköts av en ny grupp som kallas Wikileaks Counterintelligence Unit.

Den nya gruppens övergripande mål är "att motverka hot mot undersökande journalistik och allmänhetens rätt att få veta [saker]", säger Julian Assange. Det rapporterar The Verge.

Gruppens första aktivitet har varit att övervaka resor för anställda på 19 företag som säljer olika sorters övervakningsteknik, exempelvis Gamma International och Hidden Technology.

Resorna har gått till ett femtontal länder som Azerbajdzjan, Kazakstan, Uganda, Spanien och Nederländerna, och för varje person finns regelbundna tidsangivelser och aktuellt land för tidpunkten.

Genom att koppla tidpunkten till misstankar om övervakning eller avlyssning med viss teknik kan dokumenten bidra till att göra klart om misstankarna stämmer.

Dokumenten visas tillsammans med Wikileaks tidigare publicerade "Spy Files" som innehåller dokumentation om produkter för olika former av övervakning, däribland ett dokument från Ericsson från år 2000 om ett system som kallas "Cell Net Drop 2 Interception Management System".

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt