Ny gasspis kan minska risken för barnastma

2004-06-03 07:24  

Utsläppen från dagens gasspisar kan ge bestående skador på lungor och luftvägar. Men nu har svenska forskare utvecklat en katalytisk brännare för gasspisar som eliminerar kväveoxider.

Det är den höga temperaturen i gaslågan som skapar kväveoxider, på samma sätt som förbränningen i en bilmotor. En vanlig gasspis kan ge 100 mg kväveoxider per kWh.

Även i kök med ventilationskåpor läcker en del av kväveoxiderna ut i bostaden. Koncentrationen i luften inomhus kan tidvis bli högre än på hårt trafikerade gator.

Det räcker, enligt flera utländska och svenska undersökningar, för att ge skador på lungor och luftvägar. Det finns även misstankar om att gasspisarna kan ge barn astma.

Anna-Karin Hjelm och Fredrik Silversand vid företaget Catator i Lund har, i samarbete med det franska gasföretaget Gaz de France, utvecklat den nya katalytiska brännaren.

Här förbränns gasen på ytan till ett katalytiskt nät under en värmetålig skiva av keramiskt glas. Det sker vid betydligt lägre temperatur än hos spisar med öppen flamma. På så vis reduceras utsläppen av kväveoxider med upp till 99 procent. Verkningsgraden är aningen lägre än för moderna brännare.

Den nätformade katalysatorn har en värmetålig kärna av stål. Denna har belagts med ett poröst skikt metalloxid och ytterligare ytförstorande keramiskt material, som impregnerats med palladium.

Ännu återstår en del problem att lösa innan brännaren kan komma i produktion.

- På låga laster har vi problem med oförbrända kolväten, men de kan lösas reglertekniskt, möjligen genom att pulsa lasten i brännaren, säger Anna-Karin Hjelm.

Parallellt försöker Gaz de France och Catator intressera tillverkare av gasspisar för tekniken. På kontinenten, samt i Japan och USA, är gasspisar vanliga. I Sverige är de åter på frammarsch, inte minst bland matintresserade som sett fördelarna jämfört med elplattor. Och i en del nybyggda bostadsområden, exempelvis Hammarby Sjöstad i Stockholm, har man installerat gasspisar.


Norbert Andersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt