Ny flygplatsröntgen ser genom kläderna

2000-02-16 13:46  
Amerikanska flygresenärerriskerar att råka ut för en virtuell avklädning. Det är den omfattande knarksmugglingen samt rädslan för terroristattacker som inneburit att en rad amerikanska flygplatser idag har teknik som praktiskt taget "ser igenom" kläderna.

Passageraren bestrålas med en svag röntgen och resultatet blir att säkerhetspersonalen kan se vad som finns gömt under kläderna, inklusive kroppsdelarna.

Syftet är att hitta vapen eller försök till knarksmuggling, men civilrättsorganisationer hävdar att tekniken gör ett för stort ingrepp i den personliga integriteten.

Metoden är i nuläget inte aktuell i Sverige, men Luftfartsverket känner till den.

- Vi använder de gamla vanliga metoderna för kroppsvisitation och något annat är inte aktuellt nu, säger Christer Ljunglöf, chef för säkerhetsenheten på Arlanda.

Men metoden är på väg till Europa. Nyligen började den testas i England. Det är American Science and Engineering, AS&E, som vidareutvecklat sin teknik för att röntga bilar och godscontainrar efter bomber, sprängdeg eller smuggelgods.

Tekniken upptäcker allt från knark till smuggling av människor. Med hjälp av den patenterade uppfinningen Z Backscatter går det nämligen att se formerna på organiskt material inne i alla typer av enheter som passerar tullkontrollerna.

Backscatter innebär att objektet bestrålas med lågenergiröntgen framifrån. De olika graderna av reflektion från föremål med olika densitet processas i en dator och ger en bild med tredimensionellt perspektiv.

När det är godstransporter som undersöks kombineras denna metod med vanlig genomlysningsröntgen. Därmed blir det svårare att lura utrustningen.

Backscattertekniken har förfinats så att mycket små doser av röntgen behövs för att undersöka en människa in på bara skinnet, med maskinen som kallas Bodysearch.

Stråldosen vid en undersökning uppges motsvara två procent av den dagliga bakgrundsstrålning vi utsätts för. Metoden har utvecklats och testats bland annat vid amerikanska fängelser.

Passageraren skannas i helfigur först. Om något misstänkt föremål syns går det att förstora valfri del av bilden.

I de flesta länder kräver lagarna att man på flygplatser antingen underkastar sig omfattande kroppsvisitation när personalen fattar misstankar eller helt enkelt lämnar området omedelbart.

Med Bodysearch kan flygpassagerarna välja om de vill bli virtuellt avklädda eller gå iväg till ett visitationsrum och klä av sig på riktigt. Tullen på flygplatsen JFK i New York har använt en Bodysearchmaskin i ett halvår och nu införs metoden på flygplats efter flygplats runt om i USA.

Civilrättsorganisationer har protesterat. De anser att alternativet inte är att klä av sig frivilligt utan att inte flyga alls. Det finns en rädsla för att metoden ska börja användas utan att passageraren ens är medveten om det. De kräver större restriktioner och hävdar att även om man är oskyldig och inte döljer något olagligt så är syftet med kläder att dölja privata kroppsdelar.

Tomas Carlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt