Digitalisering

Ny EU-container ska stoppa smugglarna

Rotterdam är Europas överlägset största hamn, med en årlig genomströmning av 430 miljoner ton gods (2010). Hemelektronik hör till de varor som smugglas i stor skala. Foto: Olle Nygårds / Scanpix

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, leder Europas jakt på terrorcontainrar. Slutprodukten kan också bli en del i EU:s upptrappade kamp mot kommersiell smuggling, av narkotika, piratkopior och mycket annat.

Publicerad

Amerikansk lagstiftning kräver att alla containrar på väg in i USA skannas i jakt på sprängämnen. Men EU vill hitta en effektivare metod för att finna dem med farlig last. Tanken är att utnyttja gps-teknik med tilläggssystemet Egnos, som ger en positionsnoggrannhet på 1,5 meter, för att följa containrarnas förflyttning.

Forskarna undersöker också om det går att hitta nya sensorer som larmar om en container öppnas under transport. Till det ska man ta fram smarta mjukvarualgoritmer för att riskvärdera containrarna. Där kommer parametrar som innehåll, hamnbesök, fartygsbesättning och fartygsnamn att tas med. Informationen hämtas från tullmyndigheter, hamnar och fraktbolag.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här