Ny elektronik minns utan ström

2011-06-14 11:26  
Prototyp av CAM-minne Foto: Nec

Ny typ av elektronik från japanska Nec kan spara stora mängder energi. Företagets CAM-minne (Content Addressable Memory) drar i princip ingen ström alls. Ändå är den lika snabb som dagens minneskretsar.

Minnet utnyttjar både elektronernas laddning och deras magnetiska spinn som informationsbärare. Därmed kan kretsen göras både snabb och energisnål. Och den behåller sitt minne även utan drivspänning.

Den nya minneskretsen kan användas för att bygga elektronik som inte kräver någon standby-spänning, eftersom den kan skrivas och läsas direkt. Detta är viktigt i dagens stora datacentraler vars processorer kräver stora mängder elkraft bara för att stå beredda att hantera och lagra information.

Trots detta är CAM-minnet lika snabbt som dagens CMOS-kretsar; det tar bara fem nanosekunder att plocka ut informationen från en minnescell, uppger Nec i ett pressmeddelande.

Dessutom upptar det nya minnet bara hälften så stor yta som motsvarande krets gjord med dagens teknik. Bland annat beror det på att varje minnescell bara kräver tre transistorer istället för åtta.

Anders Wallerius

Mer om: Minne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt