Ny dator gör hela rummet till en skärm

2017-04-20 10:13  

Virtuell verklighet utan glasögon? En ny typ av dator ska ta en gammal teknik in i folks vardagsrum.

Du kommer hem till Kalle. Ni slår er ner vid matsalsbordet. Det är vita tapeter på väggarna och på bordet står en blå vas med röda rosor. Du ursäktar dig för att gå på toaletten. När du kommer tillbaka är tapeterna blåa och rosorna gula. Vasen har fått ett märkligt mönster som rör sig och i taket kryper hundratals svarta änkor.

Nej, Kalle är inte trollkarl och du har inte drabbats av en psykos. Däremot har han utrustat rummet med projected augmented reality, eller projicerad förstärkt verklighet. Det är lite som att spela Pokémon Go utan telefon, eller lite som virtuell verklighet utan den huvudmonterade displayen framför näsan.

Den underliggande tekniken kallas ”projection mapping”, som kan översättas till projicering på en yta. Den går ut på att skapa en 3d-modell – en finmaskig digital matris – av ett föremål eller ett rum. Med särskild programvara kan man därpå beordra en projektor att sprida och reflektera ljuset i rummet på ett sådant sätt att delar av miljön blir en sorts optisk illusion. Det finns naturligtvis inga svarta änkor i taket.

Tekniken är inte ny: Disney började använda en tidig variant av den redan i slutet på 60-talet. Sedan dess har den blivit allt mer raffinerad och använts till spektakulära scenshower och konstinstallationer. Ett välkänt exempel är när taken på Sydneys operahus såg ut att vara tillverkade av tyg – som böljade naturtroget i vinden.

Fram till nu har tekniken varit dyr och krävt specialistkunskaper. Lightform, en startup från San Francisco, har bestämt sig för att ändra på det. De utvecklar en dator – också kallad Lightform – som använder datorseende och artificiell intelligens för att kunna erbjuda projicerad förstärkt verklighet till ett lägre pris.

– När jag jobbade på Disney såg jag en demonstration av tekniken och den var det mest övertygande jag sett, säger Lightform-grundaren Brett Jones i ett pressmeddelande. Där var en hel förtrollad skog helt täckt av projektion, med åska, regn och fjärilar som flög omkring. Det fanns ett vattenfall och när min kollega tappade sitt id-kort kunde jag ha svurit på att det var vått. Där och då förstod jag att jag ville sprida den här tekniken överallt.

Lightform ska vara kompatibel med de flesta projektorer, förutsatt att de är utrustade med hdmi-port. Datorn har en kamera som används för att rita upp ett punktmoln (föreställ dig ett moln av pixlar i tre dimensioner) och en 3d-modell av rummet. Om föremål flyttas runt använder Lightform datorseende för att uppdatera 3d-modellen.

– Den gör ett finmaskigt nät i hög upplösning på mindre än en minut. Det gör den lämplig för positionering på pixelnivå, säger Brett Jones.

Lightform föreställer sig att tekniken kan användas av eventbolag, skolor och bröllopsarrangörer. Eller till teateruppsättningar, dansuppvisningar och hemunderhållning. Det rör sig för övrigt inte bara om visuella uppvisningar, utan kan också ha praktiska användningsområden där värdefull information adderas till den verkliga miljön.

Läs mer:

Läs mer: Sonys galna pryl förvandlar alla ytor till pekskärmar

– Projicerat ljus är i grund och botten mer intressant än en platt skärm eftersom den kan läggas över existerande miljöer. Vi vill demokratisera det här så att tekniken kan användas överallt, säger Phil Reyneri, designchef på Lightform.

Frågan är hur skiftande ljusförhållanden påverkar Lightform? Hur skapas innehållet? Med vilken typ av programvara? Och vad kommer den att kosta? Lightform vill än så länge inte svara på detta, utan ber att få återkomma.

– Jag skulle väldigt gärna dela alla detaljer med er nu, men vi väntar med de mer detaljerade specifikationerna lagom till vi börjar ta emot beställningar, skriver Brett Jones i ett mejl till Ny Teknik.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt