Ny app ska varna för falska basstationer

2014-12-16 13:35  

Vid övervakningsskandalen i Oslo användes IMSI-fångare för att avlyssna mobiler. En app som kan varna för sådana är nu på väg.

Aftenposten avslöjade nyligen ett nät av falska basstationer, IMSI-catchers eller IMSI-fångare, i kvarteren runt regeringsbyggnaderna, Stortingslokalerna och statsministerns bostad.

De falska basstationerna fångar upp id-signaler från mobiler inom ett visst område, och lurar mobilerna att ansluta sig till dem i stället telekomoperatörernas basstationer.

I går växte skandalen efter att Aftenposten avslöjat att mobilspionaget även har drabbat affärs- och finanskvarteren runt Akers Brygge och Tjuvholmen, där stora företag, banker och advokater har sina kontor. Den norska säkerhetspolisen har inlett en förundersökning.

IMSI-fångarna har funnit i över tio års tid och används såväl av polisstyrkor i olika länder som av kriminella och staters underrättelsetjänster. Utrustningen var från början stor men har sedan dess kraftigt minskat i storlek. Nyare modeller kan inte bara avlyssna samtal utan också ta del av mejl, sms och bilder.

IMSI-fångarna uppges kunna knäcka de krypterade förbindelser i 2G-nätet men ännu inte krypteringstekniken som används i 3G- och 4G-näten. Men i stället kan IMSI-fångarna tvinga mobilen att koppla ned sig till 2G-telefoni, för att runda krypteringen och spionera på mobilen.

För att minska riskerna för avlyssning började mobilutvecklare inom det internationella forumet XDA Developers för drygt ett år sedan bygga en mobilapp som ska kunna upptäcka och varna för IMSI-fångarna.

Nu har man släppt en första testversion för Android-mobiler. Den finns att hämta och testa här.

Projektet bygger på öppen källkod och heter Android IMSI-Catcher Detector (AIMSICD).

Utvecklarna vill med appen skydda enskildas privata integritet och dessutom avslöja och hindra kriminella från att använda de falska basstationerna.

Man vill också förhindra att det knäckta 2G-kryptot används vid avlyssning av samtal och hjälpa till att hitta dolda installationer.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

IMSI-catchers

  • IMSI, International Mobile Subscriber Identity, består av ett nummer som lagras som en liten fil och skickas av mobilen till en basstation i mobilnäten i syfte att identifiera mobilen.
  • IMSI-cathers - eller IMSI-fångare - är falska basstationer som började användas 2003 . De innebär att andra än operatörer kan snappa upp IMSI-signalerna och därigenom positionsbestämma och avlyssna mobiler. De nyare modellerna är små som mobiler. De kan finnas i bilar, utplacerade eller bäras runt av en person dolda i kläderna

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt