Ny app minskar språkförbistring

2015-01-15 06:02  

Behöver du en vägbeskrivning i ett land där du inte behärskar språket eller tala om på ett sjukhus vad du tar för mediciner? Nu kommer hjälpen.

En uppdaterad app i telefonen klarar av att översätta 30 språk.

Det är Google som i dagarna lanserar en ny version av sin översättningstjänst Google Translate. Den översätter i realtid både tal och skrift mellan en rad olika språk och fungerar med både Android och Ios. Det blir möjligt att rikta telefonens kamera mot till exempel en vägskylt eller en matsedel och få den direkt översatt direkt på skärmen. I tidigare versioner var användaren tvungen att ta en bild och skicka i väg den för att sedan få tillbaka en översättning.

Realtidstekniken fungerar inledningsvis för franska, tyska, italienska, portugisiska, ryska och spanska som översätts till engelska. Svenska finns än så länge inte med, men Google kommer kontinuerligt att lägga till fler språk.

Appen fungerar också för tal och det ska gå att para ihop två av 30 språk, däribland svenska, där en automatröst läser översättningen samtidigt som det talade dyker upp som text på telefonskärmen. Liknande översättningstjänster har funnits ett tag, men de har i de flesta fall varit så långsamma att konversationen blivit väldigt trögflytande.

Nu ska de gå snabbare och appen kommer själv att känna av vilka språk som används under samtalet, enligt Google. Bättre översättningstjänster väntas bli mycket användbara när det råder språkförbistring i kontakter med till exempel sjukvårdspersonal och poliser utomlands.

Hur exakta översättningarna blir är oklart. Det ryktas att den fungerar bäst med korta och klart uttalade meningar. Slanguttryck fungerar sämre.

Mer om: App

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt