Ny app avslöjar trafikbuller

2012-03-16 07:46  
Appen Nordic road noise räknar ut bullret från trafiken.

Hur högt är bullret från trafiken? En ny app ger svaret.

Trafikplanerare, miljöinspektörer, arkitekter eller folk som bor nära hårt trafikerade gator. Det finns många som vill veta hur mycket trafiken från en väg bullrar. Nu finns en gratis-app som kan ge svar på frågan.

-Vi ville hjälpa de som arbetar med trafik- och miljöplanering att snabbt kunna få en indikation på bullret från en väg, säger Gustav Grundfelt, på akustikavdelningen vid Tyréns i Stockholm.

Appen "Nordic road noise" är baserad på den nordiska beräkningsmodellen för vägtrafikbuller som används Naturvårdverkets rapport ”Vägtrafikbuller”. Genom att lägga in trafikflöde och hastighet samt på vilket avstånd från vägen man önskar få en bullerindikation kan man snabbt få fram en indikation i dBA av hur mycket trafiken låter. Uppgifterna om trafiken på vägen finns ofta tillgängliga på webben hos kommuner och Trafikverket och hämtas därifrån.

Appen är så länge anpassad till iPhone/iPad och kan laddas ner gratis på App Store.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt