Ny antenn ger Spacex Starlink upp till 500 Mbps-hastighet

2022-02-03 17:48  

Uppdaterad hårdvara och ett premiumabonnemang ger mer än fördubblad hastighet hos Elon Musks rymdinternet. Men den nya tjänsten är fem gånger dyrare än baspaktet.

Starlink, utformat av rymdföretaget Spacex, är ett nätverk av satelliter som ska ge trådlöst internet med låg latens över hela jorden.

För att få till internetförbindelsen använder Spacex fasstyrda antenner (phased array). Dessa är utrustade med en motor som riktar om antennen hemma hos kunden så att den följer satelliternas bana.

Rektangulär antenn ersätter rund

I dag erbjuder Starlink en internetuppkoppling med hastigheter på mellan 100 och 200 Mbps. Latensen ligger mellan 20 och 40 ms.

Nu har Spacex lanserat en ny premiumvariant av Starlink som mer än fördubblar den hastigheten. Detta med hjälp av uppdaterad hårdvara i form av en ny, fyrkantig antenn med förbättrad kapacitet. Starlinks första antenn har en rund form, ska nämnas.

Läs mer: Spacex Starlink kan hjälpa Sverige nå bredbandsmålet

Med Starlink Premium ska kunderna komma upp i hastigheter på 150–500 Mbps, dock med en latens ligger kvar på 20–40 ms. Den nya antennen ska dessutom ha bättre mottagning i svåra väderförhållanden, uppger Spacex.

Kostar 500 dollar – i månaden

Smakar det så kostar det, som talessättet lyder. Den nya tjänsten kommer att bli mer än fem gånger dyrare än grundpaketet hos Starlink.

Starlinks premium-antenn kommer med en särskild router. Foto: Press

Enbart hårdvaran, i form av antenn och tillhörande router, kostar 2 500 dollar. Utöver detta måste kunderna betala en månadsuppgift på 500 dollar, motsvarande drygt 4 500 kronor, samt en depositionsavgift motsvarande en månadsavgift.

Detta kan jämföras med Starlinks grundabonnemang, som kostar drygt 1 000 kronor per månad i Sverige, plus engångskostnader för hårdvara och frakt.

Läs mer: Onewebs internetsatelliter snart redo att utmana Starlink

Starlink Premium, som rullas ut under årets andra kvartal, är dock främst riktat till företag och så kallade "superanvändare", enligt Spacex.

Allt trängre i omloppsbanan

Spacex är långt ifrån det enda bolaget som satsar på rymdinternet. Bland konkurrenterna märks bland annat Oneweb, Telesat och Amazons Project Kuiper.

Elon Musks rymdbolag har dock kommit längre än konkurrenterna. I dagsläget finns det 1 900 Starlink-satelliter i låg omloppsbana (Low Earth Orbit, LEO) runt jorden. Målet är dock att komma upp 42 000 satelliter under de närmsta decennierna.

Läs mer: Riskerna med satsningar på rymdinternet: ”Just nu är det vilda västern där uppe”

Enligt Spacex siktar man på att erbjuda full täckning över Sverige med Starlink under 2022, och bolaget har tagit emot förbeställningar hos svenska kunder sedan en tid tillbaka.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt