Detta är möjligt om dagens 3G-teknik umts kommer i en variant på gsm-nätens nuvarande frekvenser.
I en ny rapport visar det sig att en sådan variant, umts900, ligger närmare i tiden än vad PTS hittills trott.
Det finns därmed ett nytt scenario för hur den svenska 3G-utbyggnaden kan fullföljas.
![]() |
Urban Landmark |
Telia Sonera, Tele2 och Vodafone skulle alltså i så fall kunna bygga färdigt sina 3G-nät med umts900 inom ramen för sina gsm-tillstånd, medan Tre skulle kunna få ett nytt tillstånd på 900 MHz-bandet.
Fördelen med umts900 är att den lägre frekvensen ger en längre räckvidd och att färre basstationer behövs. Genom att grundtekniken är den samma blir utbyggnaden dessutom okomplicerad och alla tjänster fungerar på samma sätt i hela nätet.
Ett problem är att umts900 ännu inte är en färdig standard. Men 3G-organisationen 3GPP väntas spika versionen i slutet av året. Om det finns efterfrågan kan Ericsson och andra leverantörer ha utrustning framme på ett år.
Den rapport där umts900 tas upp är en översikt över vilka alternativ som finns för att bygga färdigt de svenska 3G-näten.
Bakgrunden är att Vodafone och Tre begärt att få använda det nya rikstäckande 3G-nät som byggs av Nordisk Mobiltelefon på nmt450s gamla frekvenser, i stället för att fullfölja sin egen 3G-utbyggnad.
PTS har därför beställt en rad rapporter som ska visa om det är en bra lösning för användarna och om det finns ytterligare alternativ.
Rapporten slår fast att 3G-tekniken cdma2000 som Nordisk Mobiltelefon använder har goda prestanda. Ett frågetecken gäller dock om alla tjänster fungerar friktionsfritt mellan näten - vilket inte är ett problem med umts900.
I viss mån är det alltså ett bakslag för Nordisk Mobiltelefon som hoppas på stora intäkter från Tre och Vodafone vid ett eventuellt samarbete. Tre tror dock fortfarande på samarbetet men ser också möjligheter i umts900.
![]() |
Shlomo Liran |
PTS väntar nu på ytterligare några rapporter. Utifrån rapporterna ska PTS styrelse sedan bestämma sig för om 3G-operatörerna ska få förändrade tillståndsvillkor.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.