Nu utreds Ericsson i Sverige – för misstänkta mutbrott

2019-12-13 07:20  
En svensk förundersökning pågår mot telekomjätten Ericsson kring de korruptionsbrott som bolaget erkänt i flera länder. Ericssons vd Börje Ekholm. Arkivbild. Foto: HENRIK SÄLL/TT

En svensk förundersökning pågår mot telekomjätten Ericsson kring de korruptionsbrott som bolaget erkänt i flera länder. Riksenheten mot korruption uppger att man även bistått amerikanska myndigheter.

Uppgifterna bekräftas i ett mejl till tidningen Dagens industri:

"Jag kan bekräfta att en förundersökning sedan en tid tillbaka pågår vid Riksenheten mot korruption avseende misstänkta mutbrott och att vi även efter begäran om rättslig hjälp från USA har varit behjälpliga i den amerikanska utredningen”, skriver Martin Bresman, vice chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption".

Det var i förra veckan som uppgörelsen mellan Ericsson och amerikanska myndigheter meddelades. I och med att det svenska bolaget erkände korruptionsbrott ska man också betala 10,1 miljarder kronor i böter.

Läs mer: Ericssons Börje Ekholm: Vi har haft kanaljer i företaget

När förundersökningen inleddes är enligt Dagens industri oklart men det ska ha varit under 2019.

En liknande situation hamnade Telia i gällande sina affärer i Uzbekistan. Tre chefer i bolaget åtalades, bland annat vd:n Lars Nyberg men i februari friades trion av Stockholms tingsrätt.

Tobias Österberg/TT

Mer om: Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt