Vi har för närvarande problem med inloggningen och har därför låst upp premiumartiklarna. Vi jobbar på problemet och hoppas lösa det så snart som möjligt!

Nu utreder Ivo digitala vårdtjänster

2019-01-22 08:32  
Digitala läkarbesök har blivit allt vanligare. Foto: TT

Att söka vård hos nätläkare blev alltmer populärt bland svenskarna under 2018. Men utvecklingen kan innebära risker, ett faktum som har fått Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) att inleda en nationell tillsyn av både nätläkare och andra digitala vårdtjänster, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– De risker som vi har identifierat är bland annat läkemedelsförskrivning av exempelvis antibiotika. Det finns ofta inte möjlighet till provtagning, så det kan vara viktigt att titta på vilka rutiner man har för förskrivning av antibiotika, säger Gustav Rålenius vid Ivo, till Ekot.

Han framhåller även att det kan finnas risker när det gäller utskrivning av narkotikaklassade läkemedel och med identitetskontroll.

Ivo kommer att börja med att granska journaler och utskrivning av läkemedel.

Läs mer: Nu kan patienter se sin vårdplan online

– Vi hoppas ju att den här tillsynen ska bidra till ett lärande och att det är en möjlighet för oss att jobba förebyggande av patientsäkerhetsrisker, säger Gustav Rålenius.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt