Nu tvingas Zuckerberg vittna i rätten

2017-01-17 13:11  

I dag går den bittra vr-striden mellan Zenimax och Facebook in i ett nytt skede, då grundaren Mark Zuckerberg tvingas flyga till Dallas för att vittna i rätten. Zenimax anser att Facebook stulit affärshemligheter i samband med uppköpet av vr-företaget Oculus, och kräver 19 miljarder kronor i skadestånd.

Vr-hjälmen Oculus Rift anses vara prylen som gjorde virtual reality hett igen. Uppfinnaren Palmer Luckey gjorde stor sensation med en Kickstarter-kampanj under sensommaren 2012. Luckey fick draghjälp av den berömde spelutvecklaren John Carmack, som på spelmässan E3 samma år visade upp en så tidig prototyp av Oculus Rift att den hölls ihop av silvertejp.

John Carmack ligger bakom spel som Wolfenstein, Doom och Quake. Carmack betraktas som en av spelvärldens stora pionjärer och jobbade 2012 på Id Software, en studio han också var med och grundade. Id Software ägs av förläggaren Zenimax.

Ett år senare, 2013, lämnade John Carmack Id Software och tog rollen som teknikchef hos Oculus. Vid den tiden hade Facebook ännu inte köpt företaget. Nu hävdar Zenimax att Carmack brutit mot sitt anställningsavtal och delat affärshemligheter med Oculus. Beloppet 19 miljarder kronor är inte taget ur luften: det var samma belopp som Facebook köpte Oculus för, flera år efter att John Carmack anslutit.

Rättegången pågår i Dallas just nu och John Carmack har redan vittnat, men rapporterna om vad han sagt är knapphändiga. Han ska ha blivit utfrågad om hemliga möten med Oculus-chefer och Mac-datorer som inte formatterats, enligt sajten Upload VR. Zenimax har tidigare hävdat att de har bevis för det påstådda bedrägeriet. Oculus-uppfinnaren Palmer Luckey och Facebook-chefen Mark Zuckerberg har också kallats till vittnesbåset. Sajten Business Insider skriver att Facebook försökte argumentera för att Zuckerberg inte borde behöva svara på frågor om förvärvet i en rättssal, men domaren i målet höll inte med på den punkten.

Tony Sammi, ett av de juridiska ombuden som representerar Zenimax, har sagt att Facebooks förvärv ska ses som ”ett av de största teknikrånen någonsin”. Det skriver Business Insider.

Facebook och Oculus å sin sida hävdar att Zenimax-stämningen handlar om avundsjuka.

– Oculus och dess grundare har investerat massor av tid och pengar i virtual reality eftersom vi tror att vr på ett fundamentalt sätt kan förändra hur människor interagerar och kommunicerar. Vi är besvikna över att ett annat företag slösar sina resurser på att stämma oss. Bara för att på så sätt försöka ta åt sig äran för en teknik som de saknade både visionen, expertisen och tålamodet för att förverkliga på egen hand, säger en Oculus-representant till Business Insider.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt