Nu tar hybridprocessorn plats i datorn

2009-02-13 14:14  
Med en mobilprocessor i pc:n blir den mycket strömsnålare och batteriet räcker för enkel internetsurf en hel dag. (Klicka för större bild). Foto: Grafik: Jonas Askergren/Ny Teknik

Varför ånga igång stora Intelprocessorn för att surfa, när en strömsnål mobiltelefonsprocessor från Arm räcker? Den frågan ställer sig nu Dell och andra tillverkare av bärbara pc, och låter två processortyper samsas.

Datortillverkaren Dell uppges höra till dem som är först ut med den nya ”hybriduppsättningen” med både Intel- och Arm-processor.

Målet är att spara ström, för att få bärbara datorer att klara en hel arbetsdags användning utan sladd.

Och sättet att nå dit är att ta mobiltelefontillverkarnas Linuxanpassade favoritprocessorkärna, från brittiska företaget Arm, och sätta in den bredvid den vanliga huvudprocessorn som med stor sannolikhet kommer från Intel.

I princip blir det då möjligt att köra mobiltelefonprogram på pc:n, med ned till en tiondel av strömförbrukningen.

Ett helt nytt grepp
I många användarsituationer är beräkningskraften i huvudprocessorn överdriven, och processortillverkare som Intel utvecklar strömsparande knep för att stänga av beräkningsenheter, kärnor, som inte används.

Men ett ännu mer strömsnålt sätt är att sätta in en mobiltelefonprocessor, och köra specialanpassade versioner av program som körs ofta.

Perfekt för små surfdatorer
En av drivkrafterna är den framväxande marknaden för trådlöst internetuppkopplade produkter i storleksspannet mellan traditionella bärbara datorer och avancerade mobiltelefoner.

– Det finns intressanta hybridprodukter där pc:ar anammar vår teknik bredvid Intels för funktioner som internet och email, för att det ger användaren mycket längre batteritid, sade Arms vd Warren East nyligen, enligt Electronic Engineering Times.

Dell informerar kryptiskt
Enligt tidningen nämnde han Dells kommande modell Latitude ON E4200 som exempel på var dubbellösningen väntas.

Dell har inte sagt något om Arm, men i produktspecifikationen kring modellen talas det om ”en hel dags mobilanvändning”.

Arms vd Warren East uppger att företaget har samarbetat med programvaruföretag som Adobe, Microsoft och Mozilla för att anpassa vanliga program för Arm-processorerna. Ännu är det dock inte aktuellt med anpassningar av Microsofts operativsystem Windows.

Arm specialist på mobilprocessorer
Arms processorkärnor sitter ofta i de kretsar som hanterar mobilnätsanslutningar eller wifi, så i många fall sitter de redan i datorer utan att vara inkopplade för att köra vanliga program. Arms kärnor spelar förstafiolen i cirka 90 procent av världens mobiltelefoner.

Arms kärnor kan liknas vid ritningar, som lånas på licens av en rad utomstående kretsleverantörer som bygger samman dem med kringfunktioner.

Alexander Kristofersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt