Nu stoppas starka laserpekare

2009-02-05 10:28  
Förbudet gäller lasrar med effekter över 5 milliwatt.

Strålsäkerhetsmyndigheten förbjuder starka laserpekare på allmän plats. Bakgrunden är flera incidenter där poliser attackerats.

Sedan första februari är det förbjudet att inneha starka lasrar på allmän plats och på skolgårdar. Förbudet gäller lasrar med effekter över 5 milliwatt, vilket räcker för att orsaka bestående skador på ögonen.

- Vi har följt utvecklingen med oro under flera år, och vi ser inget vettigt syfte med de här lasrarna, säger Mattias Sköld på Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM.

Allt starkare lasrar säljs allt billigare på internet och används som leksaker eller vapen. Under fjolåret inträffade flera attacker bland annat mot polisen i Skåne. Senast i fredags inträffade en incident i Lomma där polis och ambulanspersonal utsattes för strålar från en passerande bil.

SSM känner dock inte till några fall i Sverige där laserpekare riktats mot flygplan. Sådana incidenter har rapporterats från andra länder, däribland Australien.

Laserpekare av den typ som används i föreläsningssalar är fortfarande tillåtna. De ska vara märkta med laserklass 1 och 2.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt