Nu skriver Ericsson historia - igen

2009-09-08 15:10  
Goodbye Telefonplan. Hello Kista. Foto: Jonas Bergsten/Wikimedia

I dag blev det klart att Ericsson helt lämnar de historiska kvarteren runt Telefonplan i södra Stockholm och flyttar all verksamhet till Kista i norra Stockholm.

2 900 personer, varav 500 är konsulter, ska under de kommande tre åren tömma sina skrivbord och ta flyttlasset över till Kista.

Det berör marknads- och försäljningfolket för Norden och Baltikum som sitter vid Telefonplan, det berör forsknings- och utvecklingsfolket i Älvsjö som jobbar med nätverk och ip-tv och det berör alla administratörerna som sitter i Sundbyberg.

All personal informerades om detta under tisdagen.

För sex år sedan, strax efter att Carl-Henric Svanberg blivit vd, flyttade hela koncernledningen över från Telefonplan till nya lokaler på Torshamnsgatan 23 i Kista.

Samtliga Ericssons fastigheter runt om i Stockholm såldes då till olika fastighetsbolag, rustades upp och fick nya hyresgäster, samtidigt som en del av Ericssons personal satt kvar.

I den K-märkta Ericssonstaden vid Telefonplan, som byggdes på 1930-talet när Ericssons fabrik på Thulegatan i centrala Stockholm blev för liten, finns bland annat Konstfack.

Sydsidan och Nordsidan - som hund och katt
Ericsson har i femtio år varit delad i en sydsida och en nordsida.

I syd satt det gamla fastnäts-Ericsson och levde högt på sina telefonväxlar, inte minst succéväxeln axe.

I nord satt det nya mobil-Ericsson, som fick kämpa mot en ganska sval Ericssonledning för att komma framåt.

I den nya boken om Ericsson, som kommer ut i dagarna, berättar en av de anställda att gsm var ett fult ord i syd och att mobiltelefoner var förbjudna för andra än höga chefer.

I ett annat kapitel beskriver författarna Svenolof Karlsson och Anders Lugn hur nye chefen Carl-Henric Svanberg tar död på syd- och nord-konflikten med ett Alexanderhugg hösten 2003.

Ericssoncheferna kidnappades till Kista
Carl-Henric Svanberg tar hela ledningsgruppen ut på en tredagarskonferens till Stenungsund av alla platser - med buss och med stopp för mat på McDonalds.

På väg hem blir det samma sak - fika och gratis toalettbesök söder om Mjölby - och sedan bussen hemåt. Men i stället för att svänga av vid Telefonplan söder om stan kör bussen vidare till Kista och stannar på Torshamnsgatan.

Dit hade huvudkontoret flyttat medan cheferna var i Stenungsund!

Efter det har en inte varit något snack om nord- och syd-laget på Ericsson.

I Kista jobbar i dag 9 500 Ericssonanställda och nu ansluter ytterligare 2 900.

LM Ericsson-staden

LM Ericssons första stora fabrik och kontor byggdes på Tulegatan i centrala Stockholm redan 1885. Till en början gällde det bara en adress, Tulegatan 5 men så småningom blev det hela kvarteret. Delar av styrelserummet finns fortfarande att beskåda, men nu är det en restaurang där.

1930 köpte LM Ericsson ett stort markområde i Midsommarkransen, ett hittills oexploaterat område 5 kilometer sydväst om Stockholm.

Man anlitade arkitekten Ture Wennerholm för att rita det som sedan skulle bli den K-märkta funkisstaden LM Ericsson-staden.

Men den svåra 30-talskrisen gjorde att igångsättningen blev försenad och inte förrän 1937 kom man igång. Då gjorde LM Ericsson och Stockholms stad också upp om vägar, vatten, avlopp och kommunikationer.

1940 började flyttningen från Tulegatan till Midsommarkransen. De nya lokalerna hade en fabriksyta på 50 000 kvadratmeter jämfört med 36 000 kvadratmeter på Tulegatan och en kontorsyta på 13 000 kvadratmeter jämfört med 7 000 på Tulegatan.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt