Nu översätter mobilen <br/>röst till 14 språk

2010-05-26 14:36  
Översättningsprogrammet Trippo Voice Magix finns ännu bara i USA (klicka på bilden).

Nu finns mobilprogrammet som förstår talad engelska och översätter till röst på 14 olika språk, på direkten. Dock inte svenska.

Det är det finska företaget Cellictica som nyss släppt programmet Trippo Voice Magix för Iphone, för omedelbar röstöversättning. Programmet bygger på teknik från amerikanska Nuance.

Därmed hann Cellictica och Nuance före Google som arbetar på en motsvarande tjänst.

Googles tjänstdemonstrerades i december 2009, med översättning från engelska till spanska, men målet är"stöd för alla världens större språk."

I båda fallen kan användarentala in en fras i mobilen efter en knapptryckning. Frasen skickas därefter till en server på internet där den tolkas, översätts och skickas tillbaka till mobilen för uppläsning med syntetisk röst.

Översättningen sker effektivt på en kraftfull server, men nackdelen är att programmet använder datatrafik vilket kostar en slant, särskilt vid utlandsresa där översättning kanske behövs som mest.

Ett alternativ ärIphone-programmet Jibbigosom översätter röst mellan engelska och spanska, japanska respektive kinesiska, och som hanterar hela översättningen lokalt i mobilen.

Trippo Voice Magix kan översätta från engelska till förenklad och traditionell kinesiska, holländska, franska, tyska, grekiska, hindi, italienska, japanska, polska, portugisiska, ryska, spanska och thailändska.

Svenska stöds alltså inte.

Inte heller när det gälleröversättning från text till text, vilket fungerar med närmare 30 språk, finns svenska med. Däremot stöds både danska och norska.

En extra finess med programmet är att den översatta texten enkelt kan skickas iväg med epost.

Trippo Voice Magix finns ännu bara på Apples nätbutik App Store i USA. Programmet är planerat även för Android, Windows Mobile och i en javaversion för vanliga mobiler.

Mats Lewan

Mer om: Rost Iphone

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt