Nu överlämnar USA kontrollen över internet

2016-10-03 08:03  
Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige. Foto: Daniel Roos

Nu är internet fritt på riktigt. USA har släppt den politiskt känsliga kontrollen över internets hjärta.

Trots att förändringen inte kommer att märkas för vanliga användare är den omvälvande och välkomnas av den svenska regeringen.

Läs mer:

Läs mer: USA släpper taget om nätet

När fredagen blev lördag amerikansk tid avslutades den formella kontroll USA:s regering har haft över den så kallade rotzonen den högsta sammanhållande nivån i adresslistan som får internet att fungera.

– Skillnaden är nu att USA inte ensamt har inflytande över styrningen av internet, utan att alla länder har lika mycket makt, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige, som kontrollerar den svenska .se-domänen, och är en tungviktare i internetsammanhang.

Den ideella organisationen Icann, som redan har administrerat alla viktiga delar av infrastrukturen på internet, får nu också den formella kontrollen över internets hjärta.

– Egentligen allt som rör internets infrastruktur utgår därifrån. Hittills har alla ändringar i rotzonen godkänts av handelsdepartementet i USA. Nu har man i stället en organisation med många intressenter, säger Anne-Marie Löwinder.

Förändringen kommer inte att märkas för vanliga användare, men har varit storpolitiskt mycket känslig.

– Det är en fråga som berör oss alla länder, företag och universitet över hela världen. Det är inte långsiktigt rimligt att ett ensamt land ska ha kontrollen över det här, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) till TT.

– Det har funnits konspirationstankar om att USA vill använda det här politiskt. Det finns inga belägg för att man har gjort det, men nu kan man avfärda det helt.

Men maktförflyttningen har inte varit okontroversiell i USA, där det har varnats för att totalitära stater kan ta kontrollen över nätet. Anne-Marie Eklund Löwinder avfärdar de farhågorna, liksom Peter Eriksson.

– Det är så pass många olika länder, institutioner, universitet och privata aktörer som är inblandade. Det blir i praktiken omöjligt för något eller några länder att ta kontroll, säger han.

Sedan i våras har Icann en svensk vd, tidigare generaldirektören för Post- och telestyrelsen Göran Marby. Per telefon från sitt nya hem i Los Angeles tonar han ner betydelsen av det som har hänt.

– Internet är unikt som konstruktion, med många rörliga delar. Icann är en av de rörliga delarna, som alla samarbetar för att kunna producera internet, säger han till TT.

Redan när Icann skapades av den amerikanska regeringen för 18 år sedan var tanken att släppa kontrollen efter några år. Det tog lite längre tid, men nu är grundtanken genomförd.

– Det lite roliga är att just i går firade Icann sin 18-årsdag, säger Göran Marby som också vill poängtera att det som verkligen skapar internet är alla dess användare.

– När du kopplar upp dig på internet blir internet större och när du kopplar ner dig blir det mindre. Vi får fler och fler internetanvändare varje dag, jag tror att vi är uppe i 3,5 miljard människor i ett system som egentligen inte fanns för tjugo år sedan.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: Icann Toppdomän

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt