Nu kommer trådlös usb

2006-10-03 23:00  
Sjunger på sista versen.

Usb som används för att koppla samman it-produkter kommer nu i en trådlös version. Den första specifikationen som godkändes förra veckan öppnar fältet för de första produkterna som beräknas komma före årsskiftet.

Enligt organisationen som skapade usb, Universal Serial Bus, har fler än två miljarder usb-kontakter byggts in i alla tänkbara typer av apparater som datorer, kameror, skrivare och musikspelare.

Nu kommer dessutom en ny trådlös usb-standard. Den första specifikationen Certified Wireless USB 1.0 spikades förra veckan av USB Implementers Forum vars moderorganisation ansvarar för alla usb-standarder.

Målsättningen med trådlös usb är att den ska kunna användas i de flesta sammanhang där usb-produkter i dag kopplas samman med kablar.

Därför är överföringshastigheten den samma, 480 megabit per sekund. Men det gäller bara på avstånd upp till tre meter. När avståndet är tio meter specificeras hastigheten till 110 megabit per sekund.

Alltså väsentligt över de tre megabit per sekund som dagens bluetooth klarar av.

Men det finns givetvis en sak som den trådlösa varianten av usb inte klarar av och som blivit mycket populär. Nämligen den strömmatning som erbjuds i vanlig usb och som driver alltifrån möss till bordsfläktar och kaffekoppsvärmare.

Anledningen till att standarden innehåller namnet "Certified" och inte bara heter "Wireless USB" beror på att det finns konkurrerande tekniker som inte är kompatibla med varandra.

Exempelvis "Cable Free USB" som lanserats av det amerikanska företaget Freescale som är en avknoppning från halvledartillverkaren Motorola. Den tekniken används i produkter från bland andra Belkin som just står i begrepp att börja säljas.

Produkter som bygger på Certified Wireless USB närmar sig också en marknadsintroduktion med de första apparaterna i butik före årsskiftet.

Till en början kommer det att krävas ett kort eller en fristående adapter för att datorn ska kunna kommunicera trådlöst med usb, men sedan kommer funktionen att byggas in i datorn.

Om det blir en kamp mellan olika trådlösa usb-lösningar har "Certified" flera konkurrensfördelar. Standarden skapades av dem som gav oss kabel-usb och bakom tekniken finns företag som Intel, HP, Microsoft, NEC, Philips och Samsung.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt