Nu kommer Huaweis Android-ersättare Harmony OS till mobil

2020-09-10 15:04  
Huaweis konsumentelektronikchef Richard Yu vid en tidigare produktlansering. Foto: Manu Fernandez

En betaversion av Huaweis operativsystem kommer till smarta mobiler innan årsskiftet. De första telefonerna som kör Harmony OS istället för Android kan släppas nästa år.

Huaweis egenutvecklade operativsystem Harmony OS kommer att få stöd för mobiltelefoner innan årsskiftet, och de första Harmony-mobilerna kan lanseras under 2021. Det meddelade bolaget under sin utvecklarkonferens Huawei Developers Conference som inleddes under torsdagen.

– Kanske får vi se smarta telefoner med Harmony OS nästa år, sa Huaweis konsumentelektronikchef Richard Yu vid ett framträdande.

Harmony OS lanserades vid samma konferens förra året, och är ett distribuerat operativsystem med mikrokärna. Det är byggt för att kunna köras på alltifrån pyttesmå iot-prylar och inbäddade system till bilar, tv-apparater och datorer. Huawei menar att en app som utvecklats för Harmony OS kan köras på alla typer av enheter som använder operativsystemet.

Få produkter med Harmony OS

Det är också en väg framåt för Huawei om de amerikanska sanktionerna fortsätter att sätta stopp för en komplett Android-version på bolagets mobiler.

Läs mer: Här är Huaweis nya operativsystem Harmony OS

Än så länge har Huawei bara släppt ett fåtal produkter som körs på Harmony OS på den kinesiska marknaden. Däribland tv-apparater från dotterbolaget Honor.

En utvecklarversion av Harmony OS 2.0 kommer att släppas under dagen, men kommer till en början bara att ha stöd för smarta klockor, tv-apparater och infotainmentsystem. Stöd för mobiltelefoner kommer under december.

Huawei planerar även att erbjuda andra tillverkare att använda sig av Harmony OS som en ersättare till Android, skriver CNBC.

Simon Campanello

Mer om: Harmony OS Huawei

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt