Nu kommer glesbygds-4g i hela landet

2015-05-05 07:16  
Täckningskarta för Net1. Foto: Net1

Mobiloperatören Net1 som använder det gamla nmt450-bandet för mobilt bredband, har fått tillstånd att bygga om sitt nät med 4g-teknik. Operatören utlovar upp till 35 megabit/s till 99,8 procent av befolkningen.

Under åtta veckor, med start i augusti, kommer mobiloperatören Net1 att bygga om sitt sätt med 4g-tekniken LTE – samma teknik som används för mobilt bredband av övriga mobiloperatörer.

Skillnaden är att Net1 bygger på det frekvensband som ursprungligen användes av det analoga mobiltelefonsystemet nmt450. Frekvensen är lägre än för annan mobiltelefoni, vilket ger mycket god täckning per basstation. Och i likhet med gamla nmt450, som släcktes ner 2007, täcker Net1 99,8 procent av befolkningen och 95 procent av hela Sveriges yta.

Frekvensbandet är dock smalare än de som övriga operatörer använder, och Net1 räknar därför med lägre datahastigheter – normalt mellan 5 och 25 megabit/s och maximalt 35 megabit/s.

Nuvarande användare kommer att få sin utrustning utbytt utan kostnad. Utrustningen är wifi-routrar med inbyggda LTE-modem för 450 MHz-bandet som Net1 specialbeställt, eftersom någon standardutrustning för LTE inte finns för det frekvensbandet.

Både fasta och mobila wifi-routrar ska finnas, och på vissa modeller finns uttag för telefon för användning med en ip-telefonitjänst som Net1 erbjuder.

Någon uppkoppling för mobiltelefoner eller smarta mobiler kommer Net1 inte att erbjuda.

Net1 har sina rötter i bolaget Nordisk Mobiltelefon som erhöll en licens på 450 MHz-bandet för 86 miljoner kronor vid en auktion 2005. Bolaget byggde ut nätet med den amerikanska tekniken cdma2000 som fanns i en version för 450 MHz. Tjänsten kallades också för glesbygds-3g.

Nordisk Mobiltelefon gick i konkurs 2009 och köptes upp av amerikanska Access Industries som döpte om nätet till Icenet. År 2010 byggdes nätet om med 3g-tekniken cdma2000 ev-do, vilket gjorde att röstsamtal inte kunde göras med mobiler. Samtidigt bytte Icenet namn till Net1.

För att inte bryta mot kravet på rösttjänster, vilket ingick i licensen från PTS, började Net1 erbjuda ip-telefoni, och fick då kritik för detta från dem som hoppats på en digital arvtagare till nmt450, med vanliga mobiltelefoner.

Den aktuella ombyggnaden till 4g-teknik kan ske då Post- och telestyrelsen i ett färskt beslut släppt kravet på cdma-teknik i licensen. Synpunkter på beslutet kan lämnas fram till den 1 juni 2015.

Net1 har i dag omkring 100 000 kunder, både konsumenter, företag och andra organisationer som myndigheter med stort behov av täckning.

Mats Lewan

Mer om: 4G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt