Det är Sony och Sagemcom som är först ut med stöd för den nya sändningstekniken dvb-t2, som introduceras i samband med att hdtv-sändningarna startar i marknätet i slutet av året.
Sony släpper 17 tv-apparater i sin Bravia-serie, med inbyggd mottagare för dvb-t2 samt för digital kabel-tv (dvb-c).
Sagemcom å sin sida börjar nu sälja boxen RT90-160 HD med dvb-t2 och inbyggd hårddisk på 160 gigabyte, vilket ska räcka för inspelning av omkring 40 timmars hdtv.
Som Ny Teknik tidigarerapporterat duger de nya mpeg4-boxar som sålts hittills i år inte för hdtv-sändningarna.
Mpeg4-boxarna används för de kanaler som sänds med komprimeringstekniken mpeg4 i marknätet sedan december 2009.
Utöver mpeg4 införs nu dvb-t2 – en betydligt effektivare sändningsteknik än nuvarande dvb-t – för att få plats med fler hd-kanaler.
Parallellt sänds standard-tv fortfarande med dvb-t, och med nuvarande boxar kan man alltså lugnt titta vidare på allt utom hdtv. Nya boxar klarar även den gamla tekniken.
Dvb-t2 används sedan i somras i Storbritannien, men att köpa en box där och ta hem till Sverige rekommenderas inte eftersom Storbritannien följer specifikationen D-book medan Skandinavien följer en annan som kallas Norig.
Totalt har nio kanaler tillstånd för hdtv i marknätet i Sverige och sändningarna startar i slutet av året.
Dvb-t2
En standard för utsändning av digital-tv i marknät, det vill säga till vanliga antenner. Spikades i juni 2008. Genom effektivare modulering och felkorrigering är dvb-t2 omkring 50 procent effektivare än föregångaren dvb-t.
Behövs för att få plats med hdtv i marknätet.
Hdtv i marknätet
Nio tv-kanaler har tillstånd för hdtv i marknätet:
Canal + HD Mix
Kanal 5 HD
MTVN HD
National Geographic HD
TV3 HD
TV4 HD
Viasat Sport HD
SVT 1 HD
SVT 2 HD
Sändningarna väntas starta i november eller senast vid årsskiftet.
För att se kanalerna behövs en tv eller box med stöd för dvb-t2, vilka börjar säljas i oktober.
Boxar för dvb-t2 säljs redan i Storbritannien, men rekommenderas inte för Skandinavien eftersom de följer specifikationen D-book istället för skandinaviska Norig.
SVT testade hdtv med dvb-t mellan maj 2007 och mars 2008.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.