Nu kommer Android-mobilerna som slår mot Iphone

2009-09-15 11:50  

Motorola lanserade nyligen sin första mobil med Googles operativsystem Android, och på måndagen kom LG:s motsvarighet. Mobilerna har eleganta internetfunktioner och slår mot Iphone.

Motorolas första Android-mobil heter Cliq i USA och Dext internationellt. Den har turbo-3g, utdragbart tangentbord, kamera på fem megapixel och tretums pekskärm.

Mobilen blir samtidigt den första med Motorolas nya användarmiljöMotoblursom är byggd på Android.

Karakteristiskt är att internettjänster som sociala nätverk och Google Maps är tätt integrerade i miljön.

Bland annat dyker kompisars bild och senaste inlägg på tjänster som Facebook och Twitter upp på skärmen när de ringer. Och i adressboken kan man direkt se uppdateringar i sociala nätverk på en mängd olika sätt.

Man kan också klicka på någons adress och få upp en vägbeskrivning i Google Maps.

Motorola Cliq mäter 114x58x16 millimeter och väger 163 gram.

Bara dagar efter Motorolas lansering presnterade LG sin Android-mobil som gått under namnet Etna men heter nu LG-GW620.

Liksom Motorolas Cliq har den utdragbart tangentbord och tretums pekskärm. Kameran väntas vara på fem megapixel men informationen är i övrigt begränsad.

Samtidigt understryker LG sitt stöd för Windows Mobile och utlovar 13 avancerade Windowsmobiler de närmsta 16 månaderna.

Totalt finns det nu närmare tio Android-mobiler. HTC har fyra -- G1/Dream, Magic, Hero och Tattoo, Samsung har en som heter Galaxy och nu har alltså Motorola och LG varsin.

Sony Ericsson arbetar på en som sägs ha kodnamnet Rachael.

Hårdvarumässigt är mobilerna lika -- de har alla pekskärmar på ungefär tre tum, kamera på tre till fem megapixel och alla vanliga godsaker som wifi, bluetooth, turbo-3g och gps. Det som skiljer dem är främst om de har utdragbart tangentbord eller inte.

Framförallt riktar sig alla till ungefär samma marknad som Apples Iphone och börjar nu tillsammans utmana Iphones ledande ställning som populär multimediamobil med lättanvända internettjänster och massor av program.

Fortfarande har Iphone ett försprång med över 75.000 program tillgängliga i Apples programbutik App Store.

Men Google Android Market har goda förutsättningar att komma ikapp. Enligtandrolib.comfinns nu över 10.000 program tillgängliga.

Mats Lewan

Mer om: Motorola Samsung

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt