Nu kommer 3d i pekskärmen

2010-04-06 15:40  

Pekskärmar till mobiler, smartphones och digitalkameror kan snart ta steget över till 3d. Bakom tekniken ligger japanska Sharp.

För ett år sedan tog 3d tekniken steget in i svenska biosalonger. Nu hoppas tillverkarna på konsumentmarknaden - och då inte bara i form av nya teveapparater. Den japanska elektronikjätten Sharp hoppas att tekniken också ska komma stort i mobiler med pekskärmar. Företaget har därför utvecklat en ljusstark skärm som kan kopplas om mellan 2d och 3d, och som inte kräver några glasögon.

Tekniken är densamma som företag världen över arbetar med för att visa 3d utan glasögon. Ett system av vertikala linser placeras framför en lcd-skärm. Linssystemet gör att bilder av samma objekt, tagna ur lite olika vinkel, når vårt högra respektive vänstra öga. Hjärnan sätter sedan ihop informationen till en tredimensionell bild.

Skillnaden är att Sharp uppger att deras lösning ger betydligt bättre bildkvalitet än konkurrenterna. Ny halvledarteknik har också gjort att skärmen blir snabbare, ljusstarkare och dessutom lika tunn som en vanlig pekskärm.

Tekniken kommer också att användas i en traditionell skärm, det vill säga som inte är en pekskärm, som visar 3d. Enligt uppgift startar massproduktion under den första halvan av budgetåret 2010 (som börjar i april).

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt