Nu kan Google styra ditt hem

2016-05-19 09:57  

Smarta assistenter och maskininlärning ska göra din vardag enklare. Google satsar också hårt på vr när den stora utvecklarmässan I/O drar igång.

I går kväll slogs dörrarna upp till Googles stora utvecklarevent I/O i Mountain View i Kalifornien. Det strömmade omedelbart ut nyheter.

Det mest spännande är Googles svar på Amazons Echo, ett slags hemautomationssystem. Google Home är en pryl som du kan prata med och be spela "Elvis i vardagsrummet" eller beställa en taxibil från Uber. Du kan också få svar på mer komplexa frågor som "Hur stor befolkning hade USA det år Nasa grundades?”, skriver Techcrunch.

Du kan använda Home för att styra enheter i hemmet som är kopplade till Googles Chromecast. Det innebär att det går att kontrollera allt från tv-apparaten till termostaten.

Central i Home är Googles nya smarta röstbaserade hjälpreda Assistant, en slags vidareutveckling av Google Now. Assistant håller koll på saker som ditt schema och du kan fråga assistenten om ditt flyg är i tid.

Assistant är också central i en ny meddelandeapp, Allo. Den tjuvlyssnar på det mesta du gör för att kunna komma med smarta förslag som ska förenkla vardagen. Om du och dina vänner pratar om italiensk mat poppar det till exempel upp tips på italienska restauranger.

Allo lär sig också hur du brukar svara på meddelanden och ger förslag på svar för att det ska gå snabbare, med funktionen Smart Reply. Inte nog med det, Allo analyserar också bilder som folk skickar till dig och hittar automatisk på svarsförslag.

En tanke med Allo är att du ska slippa lämna meddelandeappen för att kolla upp till exempel restauranger, vägbeskrivningar eller översättningar.

Virtuell verklighet är den andra stora grejen på Google I/O:

Nya plattformen Daydream ska förenkla allt som har med vr att göra i Android. Google flaggar också för en kommande vr-headset, det vill säga en enhet i stil med Facebooks Oculus. Google släpper dessutom en referensarkitektur som är till för tredjepartstillverkare av vr-utrustning, något som väntas komma till hösten.

Google jobbar också på att hjälpa apptillverkare att göra anpassningar för vr, till exempel Netflix och Hulu. Särskilt har Google jobbat på att anpassa Youtube för vr, skriver Reuters.

Annat smått och gått:

* Instant Apps: En app som du inte har installerat kan ändå dyka upp och be om information. Inte hela appen, men en lättversion av den, i stället för att du skickas till en hemsida på webben. Du knackar till exempel med telefonen på en parkeringsautomat utrustad med NFC. Automatens app dyker då upp och ber om viss information för att sedan försvinna igen.

* Duo – en videomeddelandeapp som gör att du kan se vem som vill konversera via video innan du svarar.

* Kommande Android N – ett arbetsnamn – klarar att köra två appar samtidigt på samma skärm.

* Ökad säkerhet i Android med bland annat kryptering på filnivå.

* Android Wear 2.0: Stor uppdatering av Googles plattform för kroppsnära teknik. Utrustad med ovan nämnda Smart Reply – Gmail kommer med förslag på svar på mejl, som ska göra det enkelt att svara från till exempel en klocka.

Appar för Android Wear ska nu också gå att använda utan att vara uppkopplad.

* Googles webbläsare Chrome för mobila enheter har nu en miljard aktiva användare per månad.

* Firebase - Google köpte den här plattformen för 1,5 år sedan och den ska nu klara en mängd saker för utveckling, till exempel att analysera appar och hjälpa till med A/B-tester.

* Android Studio 2.2: Ska vara mumma för alla utvecklare. Här ska det enklare gå att bygga appar som tar mindre plats och själva utvecklargränssnittet är förbättrat. Det går också att enkelt integrera Firebase.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt