Nu kan fotonörden frossa i megapixlar

2013-12-01 07:00  

Rätt utnyttjat är antalet pixlar i kameran inte bara en skrytfaktor. Att det också kan påverka bildkvaliteten visar Nokia med nya värstingmobilen Lumia 1020.

Det är kameran som är huvudnumret i Lumia 1020.

Sensorn är på 41 megapixlar. Men syftet med dem är i första hand inte att spotta ut bilder i gigantisk storlek.

Även om varje exponering som tas sparas i bakgrunden i 38 eller 34 megapixlar (beroende på bildformat) är bilderna som faktiskt används i telefonen på mer normala 5 megapixlar.

Men det är bilder med väldigt bra kvalitet. Varje punkt i den mindre bilden byggs nämligen upp av information från flera av punkterna i den större.

Resultatet är bland annat att Lumia 1020 gör riktigt bra ifrån sig när ljusförhållandena är dåliga. Men även utomhus är tekniken till glädje. Att den betydligt större bilden trots allt sparas i bakgrunden är en stor fördel.

Det innebär bland annat att det går att beskära och räta upp bilder i efterhand och ändå få en färdig­behandlad bild med rejäl upplösning.

Men det är inte bara den kraftfulla bildsensorn som gör Lumia 1020 till en bra kameratelefon.

Optisk bild­stabilisering gör också sitt till, genom att möjliggöra längre exponeringstider i dåligt ljus.

Med kameragreppet, som säljs som tillbehör, understryker Nokia ytterligare den nya telefonens styrkor – och förbättrar samtidigt batteritiden vilket den som plåtar mycket givetvis uppskattar.

Det går dock att peka på ett problem med den kraftfulla kameran: lins­paketet gör att baksidan inte är helt plan. Telefonen ligger inte helt bra i handen.

I övrigt följer Lumia 1020 föregångarna i Nokias toppsegment i spåren, med riktigt bra skärm, väldesignad hårdvara och Windows Phone 8, där det i dag mest är smaken som avgör om Microsofts operativsystem är att betrakta som bra eller dåligt.

Om Lumia 1020 är ett bra köp eller inte beror helt och hållet på förhållandet till mobilfotografering.

Den som tar mycket bilder och ibland förbannar sig själv för att ha glömt systemkameran där hemma när ett bra fototillfälle dyker upp kommer sannolikt att älska telefonen.

Men för den som sällan gör något annat med sina bilder än att ladda upp dem till Instagram eller Facebook finns det bättre alternativ, både från konkurrenterna och i Nokias egna utbud.

Nokia Lumia 1020

Operativsystem: Windows Phone 8.

Kamera: 41 megapixlar, 33 effektiva, bilder sparas i 5.

Skärm: 4,5 tum, 1 280 x 720 pixlar.

Minne: 32 GB.

Storlek: 130 x 71 x 10 mm.

Vikt: 158 g.

Pris: Cirka 5 800 kronor.


 

Bra

  • Kvaliteten på kamerans ­bilder.
  • Övrig hårdvara också riktigt bra.
  • Kamerahandtaget som finns som tillbehör.

 

Dåligt

  • Den utstickande kamera­linsen.
  • Ibland lite väl lång för­­dröjning vid exponering.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt