Nu kan du rita dig till rätt träffar

2008-09-23 23:00  

I en ny webbtjänst för bildsökning letas bilder upp som liknar en annan bild - utan att någon text behöver skrivas in. Man kan till och med rita egna bilder som underlag för sökningen.

Syftet med Gazopa är att erbjuda bildsökning som inte är textbaserad. Anledningen är att det ofta är svårt att sätta textetiketter som förklarar vad en bild föreställer, vilket krävs för ett gott sökresultat.

Verktyget är utvecklat av japanska Hitachi och finns i en tidig betaversion som Ny Teknik har fått testa. För allmänheten öppnas tjänsten senare i år.

Som utgångspunkt för en sökning används en bild från webben eller den egna datorn. Vid sökningen analyseras bildens former och färger och den matchas sedan med 50 miljoner bilder som Gazopa letat upp via webben.

De som bäst överensstämmer med sökbilden presenteras på konventionellt bildsökningsmanér i webbläsaren.

När resultatet har presenterats kan användaren finjustera sökningen och exempelvis välja att färg ska ha företräde framför form eller tvärtom.

Det som främst skiljer Gazopa från andra bildsökningstjänster är det inbyggda ritverktyget för att skapa egna bilder som underlag för sökningarna.

Gazopa kan även användas för att hitta videor med hjälp av bildigenkänning. Man kan exempelvis leta upp en scen i en film och låta sökverktyget hitta andra videor med någon liknande scen.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt