Nu kan du lugnt lämna plattan till barnen

2013-10-14 06:00  
Med användarkonton aktiverade dyker ansikten upp längst på låsskärmen. Med ett klick väljer man att logga in på sitt eget konto. Foto: Anders Thoresson

TEST. Jämfört med datorer har pekplattor saknat en viktig funktion: möjligheten att ge alla familjemedlemmar var sitt eget användarkonto. Med senaste versionen av Android är det löst.

Som förälder är det lite med hjärtat i halsgropen man lämnar över pekplattan till barnen. Det är förvisso spelen som lockar, men det finns inget som hindrar dem från att gå på äventyr i din mejl eller kalender.

Android 4.3 löser det hela, tack vare förbättrad användarhantering. Dels i form av det som kallas för ­begränsade profiler, dels möjligheten att lägga till extra användarkonton. Profilerna dök upp redan i 4.2, men det är först nu som de är till glädje på allvar.

När du lägger till en begränsad profil får du också välja vilka av de installerade apparna som kontot ska kunna använda och vilka som ska vara spärrade.

Men fördelarna med användar­profilerna är mer än att kunna bestämma vem som får använda vilka appar. Om storasyster dominerar i Angry Birds och springer före lillebror både vad gäller upplåsta banor och poäng gör det inget. Varje användare får sina egna topplistor och inställningar.

Dessutom kan varje användare själv lägga upp widgets och genvägar till de appar de oftast använder på skrivbordet och ändra utseende på det efter tycke och smak.

För utvecklare ger Android 4.3 också en möjlighet att lägga till nya ­inställningar, där den som admin­istrerar plattan ska kunna ställa in vilka funktioner som varje användare ska kunna utnyttja i de olika ­apparna i stället för ett allt-eller-inget-val. De nya funktionerna är inte bara något som barnfamiljer har glädje av. Är ni flera vuxna som delar på samma platta har problemet ­kanske inte ­varit tjuvmejlande, utan att det är svårt att separera konton för e-post och kalender från varandra, så att var och en kommer åt sina egna mejl och mötesbokningar.

Med de extra användarkontona ­löser Android 4.3 även den situationen: alla med ett eget Google-konto använder de inloggningsuppgifterna och får då bland annat tillgång till sin mejl och kalender.

Men med ett extra användarkonto kan du däremot inte på samma sätt, som med de begränsade profilerna, använda de appar som huvudkontot köper. Dessa måste man själv köpa från Google Play.

Tyvärr löser ­Android 4.3 bara användarpro­blemen på surfplattor. På telefoner som använder operativsystemet finns ingen möjlighet att skapa extrakonton.

Android 4.3

Bra

  • Bestäm vilka appar barnen ska få använda.
  • Dela platta med andra vuxna, som behöver använda exempelvis mejl och kalender.
  • Varje användare får sitt eget skrivbord, som kan anpassas.

Dåligt

  • Utvecklarna måste bygga in stöd för funktionerna. De saknas bland annat i den officiella Twitter-appen.
  • Funktionen finns bara för pekplattor, inte för telefoner som kör Android 4.3.

Anders Thoresson

Mer om: Test Android

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt