Nu kan du limma egna taggar på vad du vill

2008-10-28 15:35  

Nu finns ett verktyg för att enkelt koppla fysiska föremål till internet. Det är telekomföretaget Alcatel-Lucent som lanserat en gör-det-självsats för den som vill experimentera.

Nyligen har Aftonbladet börjat ”tagga” artiklar i papperstidningen. Vid vissa artiklar finns en liten grafisk krumelur som fotas med mobilkameran. Då kopplar mobilen upp sig till en webbsida som tillför artikeln mer information, exempelvis en video.

Nu kan vem som helst skaffa ett verktyg för att göra egna taggar som kan koppla fysiska föremål till olika internettjänster.

Det är telekomföretaget Alcatel-Lucent som lanserat en teknik de kallar Tikitag.

I den används små klisterlappar som har en inbyggd rfid-krets, så kallad radiotagg.

När en rfid-läsare placeras nära taggen öppnar mobilen automatiskt en förutbestämd webbsida.

Den som vill testa Tikitag kan köpa ett startpaket för omkring 300 kronor. Då får man tio radiotaggar och en läsare som kopplas till datorn.

Var och en av radiotaggarna har ett unikt id-nummer som via en webbtjänst kan kopplas ihop med en webbadress.

När taggen sedan avläses öppnas den förbestämda webbsidan i datorn.

Enligt Alcatel-Lucent utrustas allt fler mobiler med en funktion som kallas närfältskommunikation, NFC, vilken används för att läsa radiotaggar.

Alcatel-Lucent föreslår att de nya radiotaggarna klistras fast på exempelvis visitkort, utställningsföremål, skyltfönster och reklamaffischer, som då kopplar mobilen till webbsidor för mer information.

Ny Tekniks test av Tikitag visar att tekniken fungerar väl, i alla fall med den rfid-läsare som ingår i experimentpaketet.

Det gick snabbt att koppla samman rfid-taggen med en webbadress. När klisterlappen sedan lades på läsaren öppnades den förvalda länken direkt i webbläsaren.

Men den stora frågan är om taggningen av fysiska föremål kan bli så pass efterfrågad att mobiltillverkarna verkligen väljer att bygga in tekniken i sina produkter i någon större utsträckning.

Tikitag

* Med en klisterlapp som innehåller en radiotagg kan fysiska föremål kopplas till webben. Taggen kan läsas av i mobiltelefoner eller en läsare ansluten till en dator.

* Vid sidan av att öppna webbsidor kan taggen exempelvis koppla upp ett skypesamtal eller styra en musikspelare.

* I dag finns två Nokia-modeller, 6131 och 6212, som stöder tekniken NFC och Tikitag. Fler sådana mobiler planeras av andra tillverkare.

* Läs mer om tekniken på www.tikitag.com

Jan Melin

Mer om: Taggning Tikitag

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt