Nu kan avinstallerade appar spåra dig

2018-10-23 14:40  
Har du fått reklam för appar som tagits bort? En ny typ av trackers kan vara förklaringen till det.

Nya kodverktyg gör det möjligt för företag att spåra användare - även efter att appar har tagits bort.

I dagarna släpptes en ny typ av trackers - på svenska översatt till spårare - som gör det enklare för apputvecklare och företag att ta reda på vilka användare som tagit bort deras appar från sina mobiler, skriver Bloomberg.

Adjust, AppsFlyer, MoEngage, Localytics, och CleverTap är några av utvecklarbolagen som erbjuder den här typen av spårare som en del av en större portfölj med kodarverktyg.

På ovan nämnda företags kundlista finns Spotify, Yelp och den amerikanska operatören T-Mobile, bland annat.

Utvecklare har sedan länge kunnat skicka anrop - ”ping” på utvecklarlingo - till installerade appar utan att användarna meddelas. Detta för att exempelvis kunna uppdatera inkorgar och sociala medieflöden i bakgrunden när appar är stängda.

Läs mer: Google överklagar miljardbot från EU

Med hjälp av det nya spårarverktyget blir det nu även möjligt att logga om en app inte längre finns kvar på din mobil eller surfplatta.

Loggdatan från trackern kan sedan kopplas mot ett unikt användar-id, vilket gör det möjligt för företag att snabbt skicka ut skräddarsydd reklam till användare som precis valt att aninstallera en app.

Utvecklare som Bloomberg varit i kontakt med slår nu larm om att dessa nya spårarverktyg bryter mot Apple och Googles regelverk.

– Generellt sett är det ytterst märkligt att fortsätta spåra användare även efter att de har valt att sluta använda dina produkter, säger Alex Austin, vd för utvecklarbolaget Branch Metrics.

Läs mer: Svenskar oroar sig för personliga integriteten

Austin förväntar sig att både Apple och Google på sikt kommer att begränsa hur de färska tracker-verktygen kan användas.

Men än så länge är det tyst från teknikjättarna, enligt Bloomberg. Varken Apple eller Google har velat svara på frågor om den nya tekniken bryter mot existerande regelverk, skriver tidningen.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt