Nu har britterna betalkortet i mobilen

2011-05-26 09:03  
Den trådlösa betalningen fungerar i 50.000 butiker i Storbritannien (klicka på bilden).

Håll mobilen framför betalterminalen och köpet är klart. Sedan en vecka kan man i Storbritannien betala belopp upp till 150 kronor i 50.000 butiker på det sättet. Precis före Googles premiär i kväll.

Det är mobiloperatören Orange som tillsammans med bankkoncernen Barclays lanserat tjänsten Quick Tap för betalning med mobilen.

Med på tåget är också Mastercard, simkortstillverkaren Gemalto samt mobiltillverkaren Samsung.

Tjänsten lanserades den 20 maj, bara en vecka innan Google presenterar en mobil betallösning med den trådlösa tekniken NFC vid ett pressmöte i New York i kväll.

Med Quick Tap betalar brittiska användare belopp upp till 15 pund, motsvarande ungefär 150 kronor, genom att hålla mobilen framför en ny typ av kreditkortsterminaler som redan finns i 50.000 butiker.

Ingen pinkod krävs för betalningen, men kan läggas till för den som så önskar.

Att terminalerna redan är så spridda beror på att NFC-tekniken redan finns i brittiska kreditkort med chip sedan 2007.

Det var just Barclays som introducerade korten i Storbritannien, och idag finns 12,9 miljoner sådana "kontaktlösa" chipkort i landet. Bland annat har Orange och andra mobiloperatörer lanserat sådana betalkort.

Terminaler för kontaktlös betalning finns dessutom även i andra länder och Oranges användare kan betala med tjänsten även utomlands, till och med utan att ansluta mobilen till mobilnätet, alltså med dataroaming avstängd.

Dock har USA enligt Orange ett annat system för kontaktlös betalning.

I mobilen placeras kreditkortsinformationen på ett simkort av en särskild typ som krävs för tjänsten. På simkortet finns också en applikation som hanterar betalningen och kommunicerar via specifikationen "Single Wire Protocol" med en så kallad NFC-krets i själva mobilen.

NFC-kretsen kommunicerar i sin tur trådlöst med betalterminalen över korta avstånd, precis som kontaktlösa chipkort..

I det första upplägget får användarna föra över belopp upp till 1.000 kronor åt gången från sitt vanliga bankkonto till det mobila betalkortet. Överföringen kan genomföras direkt i mobilen eller på internetbanken.

Inget hindrar dock att  betalkortet i mobilen på sikt fungerar precis som dagens plastkort, med direkt koppling till ett konto eller med kreditfunktion.

Att lägga till ett nytt betalkort i mobilen är dessutom enkelt. När man väl fått ett simkort med den nya tekniken överförs nämligen själva betalkortets data till simkortet via mobilnätet, på samma sätt som Assa i ett pilotprojekt överför hotellnycklar till simkortet.

Initialt finns endast en mobil som fungerar med Oranges Quick Tap – Samsung Tocco Quick Tap – en relativt enkel pekskärmsmodell som kostar omkring 600 kronor om den köps med kontantkort.

Rimligen bör dock bland annat nya Androidmobiler med NFC kunna certifieras för tjänsten, exempelvis Googles Nexus S.

NFC-mobilen kan hos Orange användas för en rad andra tjänster genom att mobilen hålls mot rfid-taggar som exempelvis innehåller webblänkar eller annan information. Mobilen kan också användas för att göra taggar genom en funktion för att skriva data till dem.

Själva tekniken för att placera kreditkortet på simkortet presenterades av Mastercard och Gemalto i mars 2011.

(Mindre uppdateringar gjorda kl 11.12).

Mats Lewan

Mer om: Google Kreditkort

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt