Nu gäller det Nokia – nya N8 är på väg

2010-08-31 13:34  
Nokia N8 (klicka på bilden).

Nokia slår nu på trumman för nya N8 och tar till greppet med förbeställning. Men så är N8 också Nokias första egentliga utmanare till de moderna pekskärmsmobilerna.

Det går nu att förbeställa nya N8 via Nokias egen webbsajt. Leverans blir i slutet av september och priset ligger på 4.795 kronor.

Förbeställning av nya mobiler används flitigt av bland annat Apple men hör till ovanligheterna för Nokia.

Att Nokia nu tar till greppet kan bero på att N8 är en extremt viktig lansering – den första egentliga utmanaren till raden av moderna datorlika pekskärmsmobiler med Android, Blackberry OS och IOS (Iphone) som pressar Nokia sedan flera år.

Runt hörnet väntar dessutom nya Windows Phone 7.

Det som placerar N8 i den kategorin är främst två saker:

- Det nya operativsystemet Symbian^3

- Pekskärm med kapacitiv teknik och multitouch.

Symbian som med 41 procents marknadsandel är det dominerande operativsystemet bland datorlika mobiler (smartphones), anses av många föråldrat  sedan några år, och marknadsandelen rasar.

N8 är nu världens första mobil med den moderniserade versionen Symbian^3, med bland annat förenklad navigering och bättre anpassning till fingerstyrning.

Kapacitiv teknik i pekskärmen är det som idag används i bland annat Iphone och Androidmobiler. Tekniken är betydligt känsligare en den så kallade resistiva som Symbian och Windows Mobile använt.

Resistiv teknik kan användas med penna, men problemet är att den ofta kräver penna, och därmed två händer.

Nokia har under många år påpekat att användare vill kunna använda mobilen med en hand, och därför länge undvikt pekskärmar.

Men kapacitiva pekskärmar är tillräckligt känsliga för att styra med en hand, särskilt i kombination med en modern användarmiljö, som Symbian^3 nu verkar ha.

Dessutom medger kapacitiv teknik styrning med flera fingrar – multitouch.

Frågan är nu om N8 står upp mot konkurrenterna i övrigt.

De första intrycken är positiva. En utförlig genomgång finns bland annat på sajten Thinkdigit.com.

Genomgången visar att mobilens hårdvara som väntat är av hög klass.

Höljet i aluminium är helt repsäkert och skärmen repskyddad. Batteriet är integrerat. Hdmi-kontakt medger extern visning av video och bilder.

Kameran på 12 megapixel får mycket beröm. Usb-kontakten klarar direkt anslutning av usb-minnen.

Enda svagheten är egentligen skärmen – den är av ljusstark amoled-typ, men upplösningen är måttliga 640x360, vilket är sämre än många konkurrenter och långt i lä av nya Iphone 4 med upplösningen 960x640.

Nya Symbian^3 och dess användarmiljö får också beröm av Thinkdigit.com.

Det är snabbt – enligt Nokia tre gånger snabbare än i den förra toppmodellen N97, bland annat tack före en så kallad grafikaccelerator.

Det går att styra med flera fingrar, exempelvis två fingrar för att zooma.

Vridning av skärmbilden när man vrider på mobilen går snabbt.

I grundläge finns tre hemskärmar där användaren kan placera widgetar och genvägar. Med fingret sveper man mellan hemskärmarna.

Kartprogrammet Ovi Maps är förinstallerat och gratis navigation ingår i över 70 länder.

Överhuvudtaget tycker Thinkdigit att systemet känns enkelt och intuitivt att använda.

Den stora utmaningen för Nokia blir nu att locka programmerare att skriva program för nya Symbian^3.

I Apples App Store finns nu över 200.000 program eller appar för Iphone, och på Android Market omkring 120.000 för Android-mobiler.

Hur många som finns för Symbian är oklart, och för många användare är det också oklart var man hittar dem.

- - -

Anm. Nokias andra operativsystem heter Meego och utvecklas i samarbete med Intel. Det ska inledningsvis användas för de mest avancerade modellerna, liknande Nokias mobildator N900. Meego är Linuxbaserat och är en sammansmältning av Nokias Maemo och Intels Moblin.

Mats Lewan

Mer om: Symbian N8

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt