Nu finns kreditkortet <br/>i mobilens simkort

2011-03-31 12:21  
Foto: Colourbox

Nu finns det simkort med inbyggd mjukvara för Mastercards betalkort, för användning i mobiler med den trådlösa NFC-tekniken. Utrullning är på väg i Storbritannien.

Svep mobilen framför betalkortsterminalen, tryck pinkoden och köpet är klart. Nu är det verklighet i Storbritannien.

Tekniken är densamma som i kontaktlösa chipförsedda betalkort, vilka används bland annat i Storbritannien.

Istället för via kontaktyta på kortets chip sker kommunikationen med betalterminalen via den trådlösa tekniken NFC.

Mobiler med NFC finns sedan några år, och de väntas få  genomslag sedan tekniken nyligen integrerats i Googles operativsystem Android och nu finns i ett par Androidmobiler.

Med NFC i mobilen krävs bara att även kredikortsfunktionen finns i mobilen. Och nu har simkortstillverkaren Gemalto placerat en applikation på simkort för hanteraring av kreditkortsdata, i samarbete med Mastercard.

Av mobilen krävs inbyggd NFC samt stöd för "Single Wire Protocol" som är en specifikation för kommunikation mellan simkortet och NFC-chipet i mobilen.

Utrullning i stor skala tillsammans med en stor finansiell institution i Storbritannien är på gång, enligt ett pressmeddelande.

Både betalkort, kreditkort och kontantkort med förbetalt konto stöds.

Google meddelade nyligen att försök med mobil betalning via NFC inleds tillsammans med Mastecard och Citigroup. Om det är samma försök det rör sig om är inte klart.

På fråga från Nyteknik.se svarar dock en talesperson från Gemalto:

"We are committed to respect our customers’ confidentiality requirements and we can’t comment more on this. Our solution is the first and only UICC-based (UICC = simkort för gsm och umts. Reds anm.) application on the market certified by MasterCard and ready for commercial deployment."

Liknande teknik, med en säker applikation på simkortet, används av Assa Abloy i försök med elektroniska dörrnycklar som öppnar dörrar via NFC.

Mats Lewan

Mer om: Kreditkort NFC

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt