Nu fingrar alla på pekskärmen

2009-05-19 23:00  

Alla älskar pekskärmar efter Apples framgångar med Iphone. Nu sprider sig pektekniken, där man ger kommandon med flera fingrar till allt större skärmar. Fyra svenska utvecklingsbolag hakar på trenden.

Bilden krymper när Harry van der Veen nyper ihop ena handens fingrar på skärmen. Samtidigt roterar han en annan bild genom att vrida den andra handens fingrar.

- Multitouch-skärmar är väldigt intuitiva. Och roliga, säger Harry van der Veen.

Han är vd för Skellefteåföretaget Natural User Interface, NUI, ett av flera svenska företag som utvecklar teknik för stora pekskärmar som klarar många fingrar samtidigt.

Flerfingerpek - multitouch - är hett i skärmindustrin och många företag runt om i världen utvecklar skärmar och programvara för alla möjliga tillämpningar. Trenden startade med Apples Iphone och fick draghjälp av Microsoft interaktiva bordsdator Surface. Tekniken väntas få ytterligare en skjuts när Microsoft lanserar operativsystemet Windows 7, som har ett utökat stöd för flerfingerpek.

Harry van der Veen betonar att NUI faktiskt hade börjat utveckla sin teknik redan före Apples och Microsofts lanseringar.

- Men de stora bolagens satsningar fick oss att inse att vi var på rätt spår. I dag har vi gjort cirka 25 installationer världen över, säger han.

Den största ordern hittills är en 100 tums skärm, som användes för att presentera ett stort byggprojekt på en fastighetsmässa i Abu Dhabi i fjol. Förutom mässor satsar företaget främst på tillämpningar inom utbildning, interaktiva reklamskyltar och skyltfönster, där fönstershoppare kan peka sig fram i butikens sortiment när som helst på dygnet.

NUI följer fingrarnas rörelser på ungefär samma sätt som Mircrosofts Surface. Under skärmytan sitter dels en projektor, dels ir-sändare och -kameror, som registrerar ljuset som reflekteras på fingrarna. Prislappen ligger på drygt 100 000 kronor för ett helt system.

* Hur känns det att konkurrera med jättar som Microsoft?

- Jag är inte orolig. Tekniken blir mer känd när stora bolag går in, och vi tror på en stor marknad. På lång sikt vill vi bli ett rent programvarubolag. Men än så länge måste vi göra skärmar också, eftersom det finns så få stora skärmar på marknaden, säger Harry van der Veen.

Ir i svenskarnas största skärmar

Flatfrog i Lundtar ett helt nytt grepp för att skapa tunna pekskärmar i olika storlekar till en låg kostnad. En av medgrundarna till företaget, som har 23 anställda, är serieentreprenören Christer Fåhraeus.

Den patenterade optiska metoden kallas för Planar Scatter Detection, PSD. En pekskänslig glasskiva monteras framför en vanlig skärm, exempelvis en lcd-skärm. Ljus sänds in i glasskivans kanter och reflekteras mellan glasytorna. Fingrar som berör glasytan får ljusets spridning att förändras, vilket detekteras av sensorer i glaskanterna. Sedan kan algoritmer beräkna positionen hos mer en tjugo fingrar med stor noggrannhet.

Företaget vill inte visa upp sin prototyp än så länge. Men om allt går enligt planerna så startar redan i höst pilottillverkning av 40 tums skärmar.

Touchme Interactive Solutionsi Göteborg med fem anställda utvecklar pekskärmar från 80 tum och uppåt. Företaget har gjort ett tiotal stora installationer av sin teknik som håller rätt på fingrarnas position med hjälp av en infraröd laser och en kamera placerade bakom skärmen, samt signalbehandling.

Skärmarna används främst på mässor och utställningar. Volvo Personvagnar visade exempelvis upp sina säkerhetslösningar på en tre kvadratmeter stor interaktiv vägg på en bilmässa i Shanghai i april. Tekniken används även i interaktiva skyltfönster och informationstavlor.

Touchtechi Göteborg drivs av en grupp Chalmersstudenter. Företagets pekteknik bygger också på ir-ljus och -kameror bakom skärmen. Hittills har företaget sålt fem interaktiva bord och hyrt ut ytterligare ett antal skärmar. Ir i svenskarnas största skärmarvanligaste pekteknikerna* Det finns olika typer av pekteknik som bygger på infrarött ljus.

I Microsofts Surface belyses fingrarna av ir-ljus som fångas av ir-kameror. Tekniken klarar flera fingrar samtidigt.

Charlotta von Schultz

Mer om: Iphone Multitouch

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt