Nu får vi välja <br></br>webbläsare i Windows

2010-02-26 09:25  
Så här ser webbläsarvalet ut på skärmen (klicka på bilden).

Det är dags för val i EU. Med start den första mars ska alla som använder Windows välja vilken webbläsare de vill använda.

Webbläsarvalet inleds den här veckan, och successivt ska alla Windows-datorer i EU genomgå samma process. Att det först inleds i begränsad skala har två förklaringar. Microsoft vill vara säkert på att det inte finns några tekniska problem. Man vill inte heller att trycket på företagets kundtjänst ska bli för stort.

– Via Windows Update installerar vi ett program som kontrollerar om datorn har Internet Explorer som förvald webbläsare. Är det så kommer användaren få en informationsruta på sin skärm, säger Stephanie Smitt Lindberg, affärsområdeschef på Microsoft.

Texten förklarar kortfattat att man som användare själv kan installera en annan webbläsare, och att genvägen till Internet Explorer tagits bort från startlisten.

Därefter kan användaren välja att stänga ner programmet och fortsätta att använda Internet Explorer. Eller klicka sig vidare och läsa om de tolv webbläsare som finns tillgängliga, och kanske installera någon av dem.

– Urvalet kommer uppdateras en gång i halvåret, och innehåller de tolv webbläsare som är populärast i Europa, säger Stephanie Smitt Lindberg.

Webbläsarvalet är ett resultat av den granskning av Microsofts starka ställning som EU-kommissionen genomfört under en längre tid, och där kopplingen mellan Windows och Internet Explorer varit en av delarna som legat under luppen.

I december kom beslutet att alla användare som har någon variant av Windows – oavsett om det är XP, Vista eller 7 – ska få ett tydligt meddelande om att de själva kan välja vilken webbläsare de ska använda.

Ett av alternativen kommer från norska Opera. Företaget harlänge argumenteratför att Microsoft missbrukar sin dominerande ställning. Operas pr-chef Tor Odland har nu stora förhoppningar på webbläsarvalet. I ett mail till Ny Teknik skriver han:

“Det är svårt att förutse vad det här kommer innebära i antal nya användare för oss. Men potentialen är stor. Det är flera tiotals miljoner människor som får upp val-rutan på sin Windows-dator."

Här finns de tolv webbläsarna att ladda ner

Så inaktiverar du Internet Explorer

Microsofts information om webbläsarvalet

Tolv webbläsare att välja bland

 • Chrome
 • Firefox
 • Internet Explorer
 • Opera
 • Safari
 • Flock
 • Maxthon
 • Avant browser
 • K-Meleon
 • Sleipnir
 • Slimbrowser
 • Greenbrowser

Marknadsandelar januari 2010:

Microsoft Internet Explorer 62,69%
Firefox 24,61%
Chrome 4,63%
Safari 4,46%
Opera 2,40%
Opera Mini 0,53% (endast mobiler)
Övriga 0,54 %

Källa: Net Applications

Anders Thoresson

Mer om: Microsoft Windows

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt