Nu får du veta vad grannen fick för villan

2008-09-29 13:41  
Anders Kyhlstedt

En av uppstickarsajterna på bostadsmarknaden, Booli.se, publicerar nu försäljningspriset för sålda hus i hela Sverige. Dessutom finns en automatisk jämförelse med utropspriset.

Den nya funktionen på Booli.se är ytterligare ett grepp i den hårdnande konkurrensen mellan utmanarna och regerande Hemnet.se.

Booli.se köper uppgifterna om försäljningspris av Lantmäteriet, men räknar med att det betalar sig.

- Det finns ett jättestort intresse. Det räcker att tänka på hur mycket folk pratar i kvarteren om hus som sålts, säger Anders Kyhlstedt, marknadschef för Booli.se.

Först i Sverige
Uppgifterna om försäljningspris kostar inget för besökarna på sajten, och enligt Anders Kyhlstedt är Booli.se först med detta i Sverige.

Hemnet.se, som sedan länge är den regerande bostadssajten, har en betaltjänst som ger tillgång till ett visst antal uppgifter om försäljningspris. Som gratis information finns snittpris, samt dyraste och billigaste objekt i ett visst område.

- Jag tror att orsaken till att det inte funnits förut är att Hemnet är en tjänst för mäklare, medan vi är en tjänst för konsumenter. Och om den här informationen finns, försvinner lite av informationsövertaget för mäklarna, säger Anders Kyhlstedt.

Försäljningspriserna på Booli.se jämförs automatiskt med utropspriserna för samma objekt, och besökaren kan se hur många procent slutpriset ökat eller minskat i förhållande till utropspriset.

Även bostadsrätter
Anders Kyhlstedt räknar med att kunna publicera föräljningspriser även för bostadsrätter framöver. En hake är att informationen finns hos företaget Mäklarstatistik som delvis har samma ägare som Hemnet.

Sedan Booli.se tog upp kampen med Hemnet.se i december förra året har ytterligare två svenska utmanare startat - Boligan.se, med danska rötter, samt sökfunktionen Bospindeln.se som drivs av en anonym person som kallar sig Jens.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt